Bij basisschool “De Haven” rijden er sinds september bijna 25% minder auto’s in de schoolomgeving. De afgelopen maanden moest het beloningssysteem ‘High Five’ kinderen en ouders stimuleren om de auto te laten staan. En met succes: meer kinderen kwamen lopend of fietsend naar school of legden het laatste stuk zonder auto af. 

Kinderen scoren punten als ze lopen of fietsen naar school

Elk kind heeft een ‘slim’ polsbandje. Hiermee kunnen ze High-Five palen scannen die ze onderweg of in de fietsenstalling tegenkomen. De punten die ze verdienen kunnen worden ingeruild voor beloningen. Denk aan een bioscoopticket, een gadget voor op de fiets of een leuk uitje in de gemeente Doetinchem.

Doetinchem is een van de eerste Nederlandse gemeenten met het High-Five project

Het proeftraject liep in nog een aantal andere gemeenten. Marca Liebrand (directeur van CBS De Haven): “Onze school ligt tussen verschillende drukke wegen. Er is weinig parkeergelegenheid. We zochten al een tijdje naar een goede oplossing om het zo veilig mogelijk te maken voor onze kinderen”. 

De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend

Veel ouders merken dat het, sinds de start van het project, rustiger en veiliger is in de straat van de school. Ouders die toch met de auto komen, parkeren vaak verder van school af. “We zijn erg tevreden met deze resultaten. Het lost niet alleen een verkeersvraagstuk op, maar zet kinderen aan om fit naar school te gaan”, vertelt wethouder Rens Steintjes: “We zijn trots op de inzet van de school, de ouders en zeker de kinderen”.