De korte film Grenszland is onderdeel van het uitgestelde programma 75 jaar vrijheid en vrede. De gemeenten in de Achterhoek, Liemers en de Duitse grensregio tekenen samen voor dit regioprogramma. U bekijkt de film via Youtube

Doetinchemmer Bart Kiers is verantwoordelijk voor de productie van de film Grenszland. De regie is in handen van Lise-Lott Kok en filmmaker Jonas de Witte. Ze vertaalden 75 jaar vrijheid naar een film. Het verhaal van Grenszland speelt zich af tussen de grensgemeenten van Nederland en Duitsland. 

In de film worden een Nederlands meisje en een Duitse jongen gevolgd in de leeftijd van vier en vijf jaar vanaf net na de oorlog tot in het heden waarin ze rond de 80 jaar oud zijn. We zien ze in de oorlog maar ook daarna in vrijheid, in elke tijdsperiode zien we ze ouder worden. In elke scene zijn vieringen te zien, zoals bevrijdingsfeesten, Palmpasen, carnaval en bierfeesten. Hiermee wordt het thema vrijheid uitgedragen.

De beelden van de vieringen komen uit archieven van de deelnemende gemeenten. Speciaal voor de film is een song geschreven door Frederike Berendsen en Julian Bohn. Zij vormen het muzikale FRÉ en spelen ook rollen in de film. De opnames zijn gemaakt in Dinxperlo, Doetinchem en het Duitse Suderwick.