Beleving van de historie van Doetinchem

Tijdens de vernieuwing van de Terborgseweg in 2018 vonden we onder het kruispunt bij het stadhuis een middeleeuwse kazemat.  Een voor Doetinchem unieke en voor Nederland zeer bijzondere archeologische vondst. De kazemat wordt via virtueel reality zichtbaar gemaakt zodat iedereen de Doetinchemse historie kan zien en beleven.   

De kazemat en bijbehorende Hombergerpoort (de oorspronkelijke naam van de Hamburgerpoort) herinnert aan de tijd dat Doetinchem een vestingstad was. Het is één van de oudste kazematten ooit gevonden in Nederland. 

Kazemat nu ook al zichtbaar

Bij het kruispunt Terborgseweg/ Raadhuisstraat staat een informatiebord. De locatie van de kazemat is in het wegdek gemarkeerd met speciale wegdeknagels. Gemeente Doetinchem en het Stadsmuseum willen een stap extra zetten en mensen de historie van Doetinchem laten beleven. Daarom maken zij de kazemat en de Homburgerpoort ook virtueel zichtbaar. 

Doetinchemse geschiedenis beleven door virtual reality

Wethouder Hans Dales van cultuurhistorie vertelt: “We willen iedereen – jong en oud – de historie van Doetinchem laten zien en beleven. Door middel van virtual reality kunnen we allemaal genieten van een stukje Doetinchemse historie dat boven de grond niet meer zichtbaar is.” Esther Ruesen, directeur van het Stadsmuseum vult aan: “We maken de kazemat via virtual reality zichtbaar in het museum bij de historische maquette van de stad. Ook via een QR code bij het kruispunt. Dit past goed bij onze wens zichtbaar te zijn op meerdere plekken in de binnenstad. Juist ook buiten de muren van ons museum.”