Stedenbanden

Een stedenband is een relatie met een stad in het buitenland. Deze band krijgt vorm door verschillende kennis en ervaring tussen overheden, organisaties instellingen en burgers aan elkaar door te geven.  Doetinchem heeft goed contact met drie steden buiten Nederland.

Stichting Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking (DOS)foto van kinderen in La Libertad

Sinds 1990 heeft de gemeente Doetinchem samen met de Stichting Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking (DOS) een goede band met het stadje La Libertad in Nicaragua. DOS is in oktober 1990 opgericht op initiatief van de gemeenteraad van Doetinchem, met als doel vorm te geven aan de relatie met de regio Oost-Chontales in Nicaragua. Na een aantal jaar heeft DOS ervoor gekozen zich vooral te concentreren op de stad La Libertad.

Pardubicefoto gemeentehuis Pardubice

Sinds 1992 bestaat er een stedenband met de Tsjechische stad Pardubice. Sinds het ontstaan van de stedenband zijn tal van activiteiten ontplooid op het gebied van economie en handel, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en welzijn, sport en recreatie en overheidszorg. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats tussen scholen, sportverenigingen, politie, muziek- en dansverenigingen. Sinds 1996 is de stichting Doetinchemse Vrienden van Tsjechiƫ het aanspreekpunt voor vragen en contacten met Pardubice.

Raesfeld

In 2005 had de gemeente Doetinchem zich opnieuw ingedeeld. Sinds toen is er ook een stedenband met Raesfeld. Het dorp heeft ruim 11.000 inwoners en ligt net over de grens in Duitsland. De activiteiten van de stichting vrienden van Raesfeld hebben als doel het oude partnerschapsbeleid van de voormalige gemeente Wehl voort te zetten.