Nederlander worden door naturalisatie

  • Wat is het?

    Wilt u weten of u Nederlander kunt worden en op welke manier?

    Maakt u dan een afspraak met een medewerker van de afdeling gemeentewinkel. Samen kijken we of u aan de voorwaarden voldoet en wat u nodig hebt.

    Bel voor een afspraak

    Wij geven u onder andere informatie over:

    • of u in aanmerking komt voor naturalisatie of optie
    • wat u moet inleveren
    • wat de gevolgen zijn voor uw huidige nationaliteit
    • de kosten

    Wilt u bij de afspraak het volgende meenemen:

    • uw verblijfsdocument
    • uw paspoort
    • alle behaalde diploma’s in Nederland (ook inburgeringsdiploma’s)
    • uw geboorteakte (als u niet in Nederland bent geboren)
    • uw huwelijksakte (als u niet in Nederland getrouwd bent)

    Hebt u een van de bovenstaande documenten niet, zoals bijvoorbeeld een paspoort of een geboorteakte? Wij kijken tijdens de afspraak wat u nodig hebt voor een aanvraag.

    De naturalisatieprocedure duurt maximaal 1 jaar. Deze termijn kan maximaal 2 keer worden verlengd met een half jaar. De optieprocedure duurt enkele weken.

    Welke voordelen heeft de Nederlandse nationaliteit?

    • U mag een Nederlands paspoort of een identiteitskaart aanvragen
    • U hebt geen verblijfsvergunning meer nodig
    • U mag stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en de gemeenteraad. U kunt ook zelf gekozen worden
    • U mag in andere landen van de Europese Unie wonen en werken
    • U krijgt hulp van de Nederlandse ambassade in het buitenland

    Op welke manier kunt u Nederlander worden?

    Er zijn drie manieren waarop u Nederlander wordt:

    • Van rechtswege
    • Via optie
    • Via naturalisatie

    Van rechtswege

    Als een van beide ouders Nederlander is, wordt een kind automatisch Nederlander. Dit noemen wij het krijgen van de nationaliteit van rechtswege.

    Optie

    Dit is een eenvoudige manier om Nederlander te worden. Bij optie beslist de gemeente of u Nederlander wordt. Om in aanmerking te komen voor Optie moet u aan een van de voorwaarden voldoen die in de wet staan genoemd. Hieronder leest u de meest voorkomende:

    • U bent meerderjarig (18 jaar of ouder), in Nederland geboren en u woont sinds uw geboorte onafgebroken in Nederland.
    • U bent in Nederland geboren, u hebt hier ten minste drie jaar onafgebroken gewoond en u hebt vanaf uw geboorte geen nationaliteit (u bent staatloos).
    • U bent meerderjarig en u woont vanaf uw vierde jaar legaal in Nederland.
    • U bent meerderjarig, oud-Nederlander en u woont ten minste één jaar in Nederland op basis van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning voor een niet tijdelijk verblijfsdoel.
    • U bent ten minste drie jaar getrouwd met een Nederlander en woont ten minste 15 jaar onafgebroken legaal in Nederland.
    • U bent 65 jaar of ouder en woont ten minste 15 jaar onafgebroken in Nederland.

    Wat zijn de voordelen van de optieprocedure?

    • Deze procedure gaat snel
    • De aanvraag is goedkoper dan naturalisatie
    • U hoeft meestal geen afstand te doen van uw huidige nationaliteit*
    • U hoeft geen inburgeringsexamen af te leggen

    *Bij sommige landen verliest u automatisch uw nationaliteit.

    Als u niet voor optie in aanmerking komt, is de naturalisatieprocedure misschien wel mogelijk voor u.

    Voldoet u aan de voorwaarden en is de aanvraag compleet?

    Dan maken we een afspraak om de aanvraag in te dienen. U vult dan een aantal formulieren in en betaalt de kosten. De aanvraag voor optie behandelt de gemeente zelf. De aanvraag voor naturalisatie sturen wij door naar de IND. De beslissing van de IND krijgt u thuisgestuurd.

    Is uw aanvraag goedgekeurd?

    Als de IND of de gemeente besluit dat u Nederlander wordt, nodigen wij u uit voor de naturalisatieceremonie. Dit is een bijeenkomst met iedereen die de afgelopen weken in Doetinchem Nederlander is geworden. U krijgt een brief van de burgemeester waarin hij u uitnodigt voor de naturalisatieceremonie. Hij geeft u tijdens de ceremonie persoonlijk het bewijs van uw Nederlandse nationaliteit. Kunt u niet komen op de ceremonie? Dan nodigt hij u uit voor de volgende ceremonie (ongeveer 3 maanden later). U bent dan geen Nederlander tot die tijd.

    Is uw aanvraag afgewezen?

    Het kan gebeuren dat de IND informatie over u heeft wat wij niet weten. Ook kan het zijn dat u tegen ons advies in toch een aanvraag wilde doen. Als uw aanvraag is afgewezen, kunt u daartegen bezwaar maken. In de afwijzigingsbrief staat op welke manier u dat kunt doen.

    Naturalisatie

    Als u een aanvraag doet voor de Nederlandse nationaliteit door naturalisatie, geeft de gemeente advies. De gemeente stuurt uw aanvraag door naar de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). De IND beslist of u Nederlander wordt. Naturalisatie is een dure en langdurige procedure.

  • Wat kost het?

    Aantal personen Tarief 2018
    Naturalisatie
    Kosten 1 persoon € 866,-
    Kosten gemeenschappelijk (echtgenoten samen) € 1.105,-
    Kosten meenaturaliserend minderjarig kind € 128,-
    Verminderd tarief (asielstatus) 1 persoon € 644,-
    Verminderd tarief (asielstatus) gemeenschappelijk (echtgenoten samen) € 884,-
    Aantal personen Tarief 2018

    Optieprocedure

    Kosten 1 persoon € 184,-
    Kosten gemeenschappelijk (echtgenoten samen) € 314,-
    Kosten mee-opterend minderjarig kind € 21,-

    Let op: U krijgt het geld niet terug als uw aanvraag wordt afgewezen.

  • Aanvullende informatie

    U kunt de Nederlandse nationaliteit verliezen als u:

    • onjuiste gegevens hebt doorgegeven
    • in het leger gaat van een land dat vecht tegen Nederland of een bondgenootschap van Nederland
    • een andere nationaliteit aanneemt (er zijn uitzonderingen)
       
  • Wet en Regelgeving

  • Lees ook

    Meer informatie vindt u op de website van de IND Nederlander worden