Weer twee grote zonnedaken in Doetinchem! (12-10-2020)

Het aantal zonnepaneleninstallaties op grote daken, van ondernemers en instellingen in gemeente Doetinchem, neemt gestaag toe. Door middel van het programma ‘Zonnige Bedrijven’ kunnen ondernemers en instellingen met een groot dak een kosteloos en onafhankelijk advies over een zonnedak ontvangen. Agem voert het programma ‘Zonnige Bedrijven’ uit in opdracht van de Achterhoekse gemeenten en met steun van provincie Gelderland.

Het VMBO-Zone College en COCON Print & Fulfilment in Doetinchem zijn twee concrete voorbeelden van ondernemers die hun dak voorzien van zonnepanelen. Het Zone College heeft op haar duurzame schoolgebouw aan de Gazellelaan recent een zonnedak in gebruik genomen met ruim 150 zonnepanelen. COCON, aan de Edisonstraat, neemt in november een zonne-installatie met 1.260 panelen in gebruik. Deze zonneprojecten worden gerealiseerd door de Achterhoekse installatiebedrijven Huls Duurzame Energie uit Winterswijk en Kremer BV uit ‘s-Heerenberg.

Het stokje doorgeven

Afgelopen week kreeg Susan Koenders, directeur van COCON, het ‘zonne-energie stokje’ overgedragen van directrice Patrice Splithof, van het Zone College. Via deze ‘zonnedak- estafette’ wil  gemeente Doetinchem meer bedrijven inspireren om zonnedaken te realiseren.

Wethouder Frans Langeveld van gemeente Doetinchem. “Er ligt een enorm potentieel voor meer duurzame energie. In de gehele provincie Gelderland liggen op zo’n 90% van de grotere daken nog geen zonnepanelen. In de Achterhoek proberen we om daar verandering in aan te brengen. Uit overleg met onze ondernemers blijkt dat het ontbreekt aan advies op maat. Een ondernemer heeft zelf geen tijd om uit te zoeken hoe zijn bedrijf zonnepanelen op het dak krijgt, laat staan daar goede begeleiding of duidelijkheid over de financiering bij te regelen, terwijl Agem daarbij kosteloos kan ondersteunen.”

Projectleider Paul Wallerbos van Agem: “Bedrijven, instellingen en agrariërs denken steeds vaker na over het verduurzamen van hun bedrijfspand, maar zien door de bomen vaak het bos niet meer. Dan blijkt een onafhankelijk zonnepanelenadvies zeer welkom. Daarnaast zijn pandeigenaren vaak niet op de hoogte van de eisen en mogelijkheden rondom subsidie. Wij geven daar kosteloos en onafhankelijk advies over, met een business case en een adviesgesprek.”

Patrice Splithof: “Met deze zonnepanelen op ons dierenverblijf en onze kapschuur wekken we ruim 40.000 kWh groene stroom per jaar op en verduurzamen we daardoor een aanzienlijk deel van ons energieverbruik. Daarnaast is een deel van het dak voorzien van vegetatie, waardoor wij de biodiversiteit rondom het gebouw een extra impuls geven. Groen en duurzaam is waar onze school voor staat. Dat zie je zowel in het gebouw als het onderwijs terug. Samen met de leerlingen de wereld een stukje duurzamer en groener maken is onze missie.”

Susan Koenders: “Met deze zonnepanelen wekken we ruim 440.000 kWh groene stroom per jaar op en verduurzamen we daardoor ons energieverbruik. Deze verduurzaming past binnen ons beleid ‘aandacht voor mens en maatschappij’. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het recyclen van 98% van onze afvalstromen, onze jaarlijkse MVO dagen waar medewerkers zich een dag inzetten voor anderen, en het vorig jaar bereikte resultaat CO2-neutraal. Wij hopen hiermee een voorbeeld te zijn en anderen daarmee over de streep te trekken.”

Meer informatie    

Binnen het programma ‘Zonnige Bedrijven’ helpt Agem momenteel al ruim 500 ondernemers in de Achterhoek, om de voordelen van zonnepanelen op een bedrijfsdak beter te benutten. Bedrijven in de Achterhoek, met een beschikbaar dakoppervlak groter dan 500 vierkante meter, kunnen deelnemen door contact op te nemen met Agem. Meer informatie is beschikbaar op: www.agem.nl/zonnigebedrijven.