Vanaf 5 maart gratis nestkasten in strijd tegen eikenprocessierups (11-02-2020)

Met het mooie weer in aantocht, bereiden we ons ook weer voor op de komst van de eikenprocessierups. Onderzoeken tonen aan dat het loont om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Onder andere spreeuwen en meerdere mezensoorten hebben de eikenprocessierups graag op hun menu staan. Gemeente Doetinchem en Buha deden in 2019 een succesvolle proef met nestkasten in twee straten met veel eikenbomen. Daarom stellen gemeente Doetinchem en Buha de nestkasten vanaf 5 maart 2020 ook beschikbaar voor inwoners. Ook worden op meerdere plaatsen in de gemeente nestkasten opgehangen.

Vanaf donderdag 5 maart 2020 zijn de gratis nestkasten te bestellen via de website van gemeente Doetinchem. Houd onze berichtgeving dus in de gaten! Wij vragen u alleen een nestkast te bestellen als u deze ook daadwerkelijk in uw tuin kunt en gaat ophangen en ons daarmee helpt bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Er is een beperkt aantal nestkasten beschikbaar, dus zolang de voorraad strekt.

(Preventieve) bestrijding

Het stimuleren van de aanwezigheid van vogels is een goede aanvulling op het (preventief) bestrijden van de eikenprocessierups. Over de (preventieve) bestrijding leest u binnenkort meer in o.a. het Doetinchems Vizier, op deze website op en www.buha.nl. Helaas valt de komst van de eikenprocessierups niet te voorkomen. De nestkasten en de (preventieve) bestrijding kunnen wel bijdragen aan het verminderen van overlast van de eikenprocessierups.

Initiatieven

In diverse buurten worden door bewoners nestkasten gemaakt en opgehangen. Een geweldig initiatief! Wilt u hier ook iets in betekenen? Lees dan onderstaande tips.

Tips voor het ophangen van nestkasten

  1. Hang de nestkast op een rustige plek, nabij beschutting, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
  2. Niet in de volle zon, dus de opening van de nestkast liever niet op het zuiden.
  3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
  4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
  5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
  6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
  7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen en spreeuwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
  8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
  9. Ophangen van kasten kan in het hele seizoen. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

Maak de kast elk jaar in september of oktober schoon met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.