Uitgebreid programma rond herdenking bombardementen en bevrijding 1945 (13-03-2019)

Van 19 maart tot en met 5 mei wordt op verschillende momenten intensief stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt daarbij op de laatste weken voor de bevrijding van Doetinchem. De stad werd toen op 19 maart om tien over half negen ‘s morgens getroffen door een eerste bombardement door Britse vliegtuigen. Vermoed wordt dat de geallieerden het op een Duits reparatiedepot of een verbindingscentrum gemunt hadden. Een deel van de dodelijke lading kwam echter terecht in de Waterstraat en verwoestte zo een deel van de binnenstad.

Twee dagen later, op 21 maart, om vijf voor vijf 's middags, was het wederom raak. Opnieuw troffen geallieerde bommen de Doetinchemse binnenstad. De Catharinakerk vatte vlam en de toren stortte in. Ook vielen er bommen op de hoek van de Terborgseweg en de Wilhelminastraat. Het noodhospitaal dat in een kweekschool was ingericht werd getroffen en ook de brandweerkazerne werd verwoest, waardoor de vlammen in de brandende binnenstad vrij spel kregen.
 
Weer twee dagen later, op vrijdag 23 maart, ‘s avonds om half acht, vielen er opnieuw geallieerde bommen, ditmaal in de Grutstraat en op de loodsen en werkplaatsen van de Gelderse Tram Wegen.
 
In totaal vielen er alleen al door deze bombardementen meer dan 140 dodelijke slachtoffers. De binnenstad lag in puin.
 
Op deze momenten, 19 maart om 8.40 uur, 21 maart om 16.55 uur en 23 maart om 19.30 uur, luiden alle kerkklokken ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook is er een uitgebreid gratis toegankelijk herdenkingsprogramma met lezingen, een stadswandeling, foto’s, filmbeelden en muziek.
 
Kijk voor het volledige programma en meer achtergrondinformatie op www.doetinchem.nl/herdenktenviert

Programma

Datum
19 maart        

8.40 - 9.00 uur: start herdenkingsprogramma Catharinakerk en de twee panden in de Waterstraat die tijdens het bombardement werden getroffen.
8.40 uur: luiden kerkklokken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen.
15.00 uur: Het bezoekerscentrum aan de Eerste Loolaan 35 is geopend. Er is onder meer een expositie van schilderijen van Ans van As-Berendsen van Doetinchem na de bombardementen.
19.30 uur: lezing 'De Tweede Wereldoorlog in Doetinchem'. Als ondertitel heb ik gekozen voor: 'Doetinchem brandt'. Door Theo Rougoor, Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers, IJsselkade 13 te Doetinchem.

21 maart

16.55 uur: luiden kerkklokken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen.
20.00 uur: herdenkingsbijeenkomst Catharinakerk, m.m.v. Muziekschool Oost-Gelderland, foto- en videopresentatie, lezing door Theo Rougoor en opvoering Requiem voor Doetinchem door strijkkwartet Muziekschool Oost-Gelderland met sopraan Annette Weterings en piano en leiding Teun van de Steeg.

23 maart 15.30 - 17.25 uur: Stadswandeling.
17.30 uur: luiden kerkklokken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen.
24 maart 13.00 - 17.00 uur: herdenkingsbijeenkomst, Borghuis en Stadsmuseum, Burg. Van Nispenstraat 2, 7001BS Doetinchem en Stadsmuseum. Interviews, muziek, lezingen, expositie en film. Voor de jeugd is er een ruimte in het klaslokaal waar zij in gesprek kunnen gaan met getuigen. In het historische klaslokaal van het museum komen onderwerpen aan de orde die bestemd zijn voor de jeugd. 
25 maart 13.00 uur Leerlingen van de Montessorischool De Pas onderhouden de veertien door hen geadopteerde oorlogsgraven aan de Loolaan en leggen bloemen.
2 april 13.00 - 17.00 uur Bezoekerscentrum Loolaan geopend. 
4 mei

Nationale herdenking Doetinchem, aanvang 18.30 uur in de Catharinakerk. Na de herdenking aansluitend programma in de Catharinakerk en het Mark Tennantplantsoen.

Gaanderen; 19.30 uur. Herdenking bij oorlogsmonument Hoofdstraat, Lange Huitinkstraat, Gaanderen.

Wehl; 18.30 uur start herdenking, Koningin Beatrixcentrum, Wehl.

5 mei Bevrijdingsfestival vanaf 13:00 uur in Mark Tennantplantsoen.