Bijna 18: wat komt er financieel op je af? (11-02-2020)

‘Hey, jij daar! Jij wordt bijna 18”. Met deze tekst worden bijna-18-jarigen in gemeente Doetinchem getriggerd om zich voor te bereiden op wat er financieel op hen afkomt als ze de volwassen leeftijd bereiken. Het initiatief is een actie vanuit De Rondkomers, om te voorkomen dat inwoners al op jonge leeftijd schulden maken.

Enkele weken voordat jongeren 18 jaar worden, ontvangen zij een kaart in de bus. De QR-code op de kaart leidt naar een digitale wijzer vol met informatie over wat een 18-jarige financieel moet en mag regelen. Op www.derondkomers.nl/bijna-18 is informatie te vinden over studeren, wonen, werken, grip op geld en Doetinchemse regelingen. Maar wellicht nog belangrijker: waar jongeren geholpen kunnen worden als het hen zelf niet lukt. Want in Doetinchem komen we er samen uit.

Quiz

In de digitale wijzer is een quiz opgenomen om de kennis van de jongeren te testen. Wanneer zij de quiz goed invullen, ontvangen zij kortingsbonnen van Bakker Bart Doetinchem en Dumphuis en 2 toegangskaarten voor een wedstrijd van De Graafschap. De wijzer is mede door hen en door een gift van het IJsselkring Kinderfonds mogelijk gemaakt.

Taboe doorbreken

De Rondkomers is een samenwerking tussen Buurtplein, gemeente Doetinchem, Platform Armoedebestrijding Doetinchem, Laborijn en UWV. Sinds kort zijn de Rabobank Graafschap en voetbalvereniging De Graafschap partner. Samen streven zij naar zo min mogelijk financiële zorgen voor alle Doetinchemmers. Zij willen het taboe rond schulden doorbreken. Het kan namelijk iedereen overkomen. Door plotselinge arbeidsongeschiktheid, een relatie die op de klippen loopt of heel simpel door de jaarlijkse toename van de vaste lasten. De Rondkomers roept daarom iedereen op om zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken met vragen of zorgen over het financiële plaatje. Meer informatie is te vinden op www.derondkomers.nl.