Ambtenaar gemeente Doetinchem verduistert bijna 1,8 miljoen euro (03-06-2020)

De gemeente Doetinchem heeft na zorgvuldig onderzoek vastgesteld dat een leidinggevende ambtenaar vanaf 2007 bijna 1,8 miljoen euro heeft verduisterd. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een interne melding aan de gemeentelijke vertrouwenspersoon.

De gemeente heeft de betrokken ambtenaar, die al 35 jaar bij de gemeente werkte, woensdag 3 juni op staande voet ontslagen en heeft aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast stelt de gemeente alles in het werk om het verduisterde bedrag terug te krijgen. Er is op dit moment geen aanleiding om te denken dat er meer mensen bij de fraude betrokken zijn.

Burgemeester Mark Boumans: "Het nieuws is ingeslagen als een bom. We - college, gemeenteraad én ambtelijke organisatie - zijn verbijsterd en boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We zijn zeer teleurgesteld dat een (inmiddels ex-)collega jarenlang het vertrouwen van ons én van de Doetinchemse gemeenschap ernstig heeft beschaamd."

De gemeente start nu onder begeleiding van een externe adviseur een intensief onderzoek naar de controle op onze processen rondom inkoop & aanbesteding, facturatie en betaling. "We moeten onze interne procedures en controlemechanismen zo snel mogelijk structureel verbeteren zodat deze situatie zich niet meer kan herhalen." aldus burgemeester Boumans.