Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Onderhoud geeft zondag 8 december mogelijk storing bij digitale aanvragen

  (06-12-2019)

  Op zondag 8 december 2019 vindt er van 10.00 uur tot 17.00 uur onderhoud plaats. Gedurende die tijd kan het voorkomen dat het inloggen met DigiD problemen oplevert en er een foutmelding verschijnt.

 • Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

  (04-12-2019)

  Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

 • Regionaal advies- en meldpunt verward gedrag

  (04-12-2019)

  Vanaf 1 december kunnen inwoners en professionals die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving terecht bij het advies- en meldpunt verward gedrag. Het advies- en meldpunt is dagelijks bereikbaar tussen 08.30 en 23.00 uur via (088) 933 55 00. Wie het advies- en meldpunt belt, wordt voorzien van advies. Als advies niet volstaat, wordt voor passende opvolging gezorgd. Per 1 januari kunnen inwoners en professionals hier ook melding doen in het kader van de Wet verplichte ggz (Wvggz).

 • Ervaar het openbaar vervoer op 18 december

  (04-12-2019)

  Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Doetinchem. Dit inloopspreekuur vindt plaats op woensdag 18 december 2019, van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek, IJsselkade 13 Doetinchem.

 • Veilig carbidschieten in gemeente Doetinchem

  (03-12-2019)

  Carbidschieten is een mooie traditie in de Achterhoek, maar bij ondeskundig gebruik niet zonder gevaar. Veiligheid en respect voor de omgeving staan voorop. Daarom vraagt gemeente Doetinchem jaarlijks extra aandacht voor de regels die gelden bij carbidschieten.

 • Vuurwerkvrije zones

  (03-12-2019)

  Tijdens de jaarwisseling mag er alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Het afsteken van vuurwerk is niet zonder risico’s. Veel mensen, maar ook dieren ervaren het afsteken van vuurwerk als hinderlijk. Sommigen van hen verblijven in een omgeving waar het afsteken van vuurwerk niet alleen hinderlijk, maar soms zelfs gevaarlijk is of per definitie overlast veroorzaakt.

 • Wensballonnen? Liever niet

  (03-12-2019)

  Gemeente Doetinchem ontmoedigt het oplaten van ballonnen, dus ook van wensballonnen. Hiermee willen we vervuiling van de natuur en dierenleed, veroorzaakt door ballonnen, verminderen. Daarom doen wij aan u een oproep om geen wensballonnen op te laten.

 • Oplevering Joop Sarsplein op 4 december

  (29-11-2019)

  Daar waar vroeger nieuws werd gemaakt, verrijst nu iets nieuws: het Joop Sarsplein. Een flexibel horecaplein midden in dé horecastraat van Doetinchem, dat ruimte biedt voor terrassen en evenementen. Op woensdag 4 december 2019 wordt het Joop Sarsplein officieel opgeleverd.

 • Oefening Koninklijke Landmacht

  (27-11-2019)

  Om de geoefendheid op peil te houden zullen van 3 tot 14 december 2019 eenheden van de Koninklijke Landmacht, met name in de buitengebieden van Doetinchem, actief zijn. De oefening bestaat uit beveiligen, verkennen, verplaatsten en opstellen. Er wordt geen (oefen)munitie gebruikt.

 • Hulp voor bewoners met verwaarloosde tuin

  (26-11-2019)

  “Met deze unieke samenwerking lossen we een probleem in Doetinchemse wijken echt structureel op”, aldus Bennie Hebbink, projectcoach bij de Stadskamer, tijdens de ondertekening van de intentieverklaring ‘Sociaal tuinieren’. Vertegenwoordigers van Sité Woondiensten, Stadskamer, Pauropus en Present Doetinchem ondertekenden deze verklaring op dinsdag 19 november.

 • Kinderlintjes voor drie Doetinchemse helden!

  (25-11-2019)

  Vrijdag 22 november ontvingen Ronan Tilstra (11 jaar), Imre Scheffer (16 jaar) en Florien Saalmink (17 jaar) het Doetinchemse Kinderlintje uit handen van burgemeester Mark Boumans en kinderburgemeester Juliette. De kinderen ontvingen het kinderlintje omdat zij zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de medemens of de gemeenschap. 

 • Aan de slag Trofee: Doetinchem feliciteert Brabantse Omgevingsscan!

  (20-11-2019)

  Maandag 18 november was het zover: de feestelijke uitreiking van de felbegeerde Aan de slag Trofee vond plaats tijdens het Praktijkfestival in Amersfoort. Deze trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest inspirerende Omgevingswetproject. Doetinchem was met het Ontwerpend Onderzoek één van de 5 genomineerden.

 • Extra spreekuur GrensInfoPunt in Doetinchem

  (19-11-2019)

  Steeds meer Nederlanders vinden in Duitsland een baan of beginnen in Duitsland een studie. Hierbij komen veel vragen op over sociale zekerheid en belastingen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, houden de adviseurs van het GrensInfoPunt van de EUREGIO, buiten de normale spreekuren, extra spreekuren. Op 27 november vindt het eerste extra spreekuur plaats in Doetinchem.

 • 3.000e gratis boom uitgereikt!

  (19-11-2019)

  Vorige week is de 3.000e gratis boom uitgereikt. De perenboom werd uitgereikt door wethouder Ingrid Lambregts en krijgt een mooi plekje aan de Boekweitdreef in De Huet. In totaal zijn er dit najaar in De Huet en Het Weerdje 673 gratis bomen aangevraagd.

 • Drie kanshebbers Doetinchem doet mee-award 2019 bekend

  (14-11-2019)

  In januari wordt de Doetinchem doet mee-award uitgereikt. Uit de vele nominaties zijn drie initiatieven geselecteerd die kans maken op deze award: Only Friends Achterhoek, Special Hockey van de Doetinchemse Hockey Club en Stichting Spindo Doetinchem. Tot 25 december kan gestemd worden op één van deze initiatieven via  www.doetinchemdoetmee-award.nl.

 • Snelheidsmeter met beloning in Wehl

  (13-11-2019)

  Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die staat vanaf 18 november in Wehl, aan de Koksgoedweg. De Safety-safe, zo heet de snelheidsmeter, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/uur houden door geld in de digitale spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag mogen de bewoners besteden aan een zelfgekozen doel voor de buurt. Op maandag 18 november 2019 om 15.00 uur vindt de aftrap plaats ter hoogte van Koksgoedweg 8. Omwonenden en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

 • Uitvoering verdubbeling Europaweg blijft prioriteit

  (12-11-2019)

  De gemeente Doetinchem is, samen met de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat, al lange tijd bezig met het ontwikkelen van plannen voor het verbeteren van de doorstroming van verkeer op de Europaweg. De gemeenteraad heeft tijdens het behandelen van de begroting en de bezuinigingen op 7 november jl. besloten dat uitvoering van onder andere dit project prioriteit behoudt.

 • Uitzending Undercover in Nederland

  (08-11-2019)

  Op zondag 10 november 2019 besteedt het SBS 6-programma Undercover in Nederland aandacht aan Eroscentrum Escape in Doetinchem. Er zijn met een verborgen camera opnames gemaakt.

 • Juliette Fijten verkozen tot eerste kinderburgemeester van Doetinchem

  (07-11-2019)

  Met trots maakt gemeente Doetinchem bekend dat Juliette Fijten uit Doetinchem is verkozen tot allereerste kinderburgemeester. Burgemeester Mark Boumans heeft vanmiddag officieel met Juliette kennisgemaakt en haar gefeliciteerd met deze bijzondere functie. Juliette is 10 jaar oud en zit in groep 7 van de Canadaschool.

 • Intralox verhuist naar A18 Bedrijvenpark in Wehl

  (05-11-2019)

  Intralox L.L.C. Europe heeft een kavel van 4 hectare van gemeente Doetinchem gekocht op het A18 Bedrijvenpark. Het bedrijf, dat (digitale) transportsystemen voor industriële toepassingen maakt is al gevestigd in de regio. Omdat zij sterk groeit en haar bedrijfsproces verder wil verbeteren, heeft Intralox gekozen voor een nieuwe locatie met een gebouw dat op maat wordt gemaakt.

 • Wie verdient een podiumplaats op de Doetinchemse Sportverkiezing?

  (05-11-2019)

  Vrijwilligers leveren fantastisch werk binnen sportverenigingen. Sporters en sportteams zetten uitstekende resultaten neer. Daarnaast zijn er geweldige initiatieven opgestart die extra aandacht verdienen. Al deze personen en initiatieven krijgen een mooi podium tijdens de Doetinchemse Sportverkiezing op maandag 27 januari 2020 in Schouwburg Amphion. Wie draagt u aan voor een podiumplaats?

 • Project ‘Leefsamen Achterhoek’ genomineerd voor Europese Award

  (05-11-2019)

  Het project ‘Leefsamen Achterhoek’ is genomineerd voor de ‘European Fire Safety Award 2019’. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met zogenaamde 'slimme sensoren'. Deze alarmeren het sociale netwerk bij een noodgeval, zoals een brand. Op 18 november wordt de winnaar van de prijs bekendgemaakt in het Europees Parlement. De jury bestaat uit leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies.

 • Maak kennis met natuurbegraafplaats Slangenburg

  (29-10-2019)

  Op zaterdag 9 november kunt u tijdens een sfeervolle inspiratiemiddag - van 15.00 tot 18.00 uur - kennismaken met natuurbegraafplaats Slangenburg. Er worden rondleidingen gegeven door de medewerkers van Buha en daarna kunt u, met  een beker warme chocolademelk in de hand, in de boskapel luisteren naar een optreden van zangeres Laura van Kaam.

 • Wie nomineert u voor de Doetinchem doet mee-award? (termijn verlopen)

  (22-10-2019)

  In januari 2020 wordt de Doetinchem doet mee-award uitgereikt. Een prijs voor een persoon of organisatie die zich in gemeente Doetinchem op bijzondere wijze inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, een chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen.

 • Fietsen in het voetgangersgebied

  (15-10-2019)

  Op bepaalde tijden in de ochtend en avond is fietsen in het voetgangersgebied in de binnenstad van Doetinchem toegestaan. Buiten die tijden kunnen fietsers te voet met de fiets aan de hand door het voetgangersgebied lopen.

 • Doe mee aan de valpreventietraining

  (15-10-2019)

  In de Achterhoek is een toename van de vergrijzing te zien en daarnaast blijven ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen wat de kans op vallen vergroot. Om dit te voorkomen is een valpreventietraining zinvol. Sportservice Doetinchem start daarom voor de tweede keer een valpreventietraining.

 • Start Actieplan Achterhoekse Jongeren in samenwerking met onderwijsinstellingen, UWV en Achterhoekse gemeenten

  (15-10-2019)

  Ondanks dat de economie groeit, blijft het voor een groep jongeren niet makkelijk om de weg naar werk of school te vinden. Ook in de Achterhoek is dit het geval. Samen met een grote groep betrokkenen uit de Achterhoek is het Actieplan Achterhoekse Jongeren ontwikkeld. Het plan helpt jongeren te werken aan hun toekomst. Om het plan te laten slagen is de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het UWV, ons bedrijfsleven en gemeenten uit de Achterhoek essentieel. Op 17 oktober gaan betrokken partijen tijdens een event met het Actieplan aan de slag bij Prakticon om kennis en ervaringen te delen.

 • Inwoners kunnen kiezen uit twee leveranciers voor hulpmiddelen

  (15-10-2019)

  Inwoners van de gemeenten Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Montferland en Winterswijk kunnen vanaf 1 november 2019 voor hulpmiddelen als rolstoelen en scootmobielen terecht bij twee nieuwe leveranciers: Hulpmiddelencentrum en Kersten.

 • Milieueffectenrapportage: voor een toekomstbestendige omgevingsvisie

  (15-10-2019)

  De ontwikkeling van de omgevingsvisie is in volle gang. Hier staat in hoe de gemeente wil dat de toekomstige leefomgeving van Doetinchem eruitziet. Maar wat is het effect van de beoogde plannen op het milieu? En passen de plannen binnen wet- en regelgeving? Zelfstandig adviseur Willie Fikken ondersteunt de gemeente bij het maken van de milieueffectenrapportage (m.e.r.). Hij vertelt: ‘Vroegtijdig inzicht voorkomt teleurstellingen achteraf.’

 • Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Gerry Menkhorst-Willems uit Gaanderen

  (14-10-2019)

  Zaterdag 12 oktober ontving mevrouw G. Menkhorst-Willems (71), wonend te Gaanderen, een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Mark Boumans. Mevrouw Menkhorst-Willems werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking van de onderscheiding vond plaats tijdens de Gildedag van Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen.

 • Deel uw ervaringen met NL-Alert bij de brand bij SN Auto's in Doetinchem

  (09-10-2019)

  Heeft u op maandag 7 oktober 2019 één of meerdere NL-Alert berichten ontvangen vanwege de brand bij SN Auto's in Doetinchem? Dan zijn wij benieuwd naar uw mening over de NL-Alertberichten die u ontvangen heeft.

 • Aan de slag Trofee 2019: stemmen maar!

  (09-10-2019)

  Goed nieuws! Gemeente Doetinchem is genomineerd voor de felbegeerde Aan de slag Trofee 2019! De verkiezing kroont op 18 november het meest innovatieve Omgevingswet-project tot winnaar. Stem ook op ons én… zegt het voort!

 • Hoe ziet u de toekomst van de Wehlse Broeklanden?

  (09-10-2019)

  Meld u aan voor de fietssafari op zaterdagmiddag 26 oktober en deel uw ideeën over de toekomst van de Wehlse Broeklanden met medebewoners, -bezoekers of -ondernemers en wethouder Rens Steintjes.

 • Wilt u als huiseigenaar uw ervaringen delen tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute?

  (09-10-2019)

  De Achterhoekse Duurzame Huizenroute komt er weer aan! In de hele Achterhoek stellen bewoners zaterdag 2 november tussen 11.00 en 15.00 uur hun energiezuinige en duurzame woning open.

 • Aan de wandel

  (09-10-2019)

  Mensen op leeftijd kunnen niet altijd eenvoudig de deur uit. Daarom maakten onze collegeleden op 1 oktober een wandeling met vitale bewoners van Markenheem. De middag werd georganiseerd door Stichting Present Doetinchem.

 • Voormalig belastingkantoor Louise de Colignystraat in de verkoop

  (09-10-2019)

  Het voormalige belastingkantoor (en tevens gemeentelijk monument) aan de Louise de Colignystraat 11 wordt te koop aangeboden door de gemeente Doetinchem. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het besluit om tot verkoop over te gaan is genomen in het kader van de Ombuigingsmogelijkheden Fysiek Domein, waarbij het streven is om eigen onroerend goed versneld te verkopen.

 • Nieuw: de Toekomstbestendig Wonen lening!

  (01-10-2019)

  Gemeente Doetinchem stelt vanaf 3 oktober een nieuwe lening beschikbaar. Met deze  lening kunnen particuliere woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente maatregelen nemen die hun huis (ook monumenten) duurzamer, levensloopbestendig en asbestvrij maken. Provincie Gelderland heeft deze ‘Toekomstbestendig Wonen lening’ samengesteld en draagt voor de helft bij aan het budget.

 • Belangrijke wijziging in de Starterslening!

  (01-10-2019)

  Gemeente Doetinchem kent al jaren de Starterslening. Met de Starterslening leen je op een verantwoorde manier net dat beetje extra waardoor je je eerste woning toch kunt kopen. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. De Starterslening is dus een aanvulling van de gemeente op de eerste hypotheek. Het grote voordeel is dat je over de Starterslening de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt.

 • Keuzerichtingen bezuinigingen: een financiële uitdaging

  (01-10-2019)

  De gemeente Doetinchem heeft een grote financiële uitdaging, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire en de ontwikkelingen in het sociaal domein. Een uitdaging, oplopend van € 9 miljoen in 2019 naar € 12 miljoen in 2023 op een totale begroting van € 225 miljoen. De gemeente ontkomt dan ook niet, net als veel andere gemeenten in ons land, aan de noodzaak om te bezuinigen en keuzes te maken.

 • Geveltuinen zorgen voor groenere binnenstad

  (01-10-2019)

  De eerste geveltuinen in de binnenstad zijn aangeplant. Deze tuintjes zijn in de Korte Heezenstraat voor de Livera en de Hans Anders te vinden. De beplanting helpt mee aan het steeds groener worden van de binnenstad. 

 • Keuzerichtingen bezuinigingen

  (26-09-2019)

  De gemeente Doetinchem heeft een grote financiële uitdaging, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire en de ontwikkelingen in het sociaal domein. Een uitdaging, oplopend van € 9 miljoen in 2019 naar € 12 miljoen in 2023 op een totale begroting van € 225 miljoen. De gemeente ontkomt dan ook niet, net als veel andere gemeenten in ons land, aan de noodzaak om te bezuinigen en keuzes te maken.

 • Wie verdient de Doetinchem doet mee-award 2019?

  (25-09-2019)

  De Doetinchem doet mee-award is een prijs voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief in de gemeente Doetinchem inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Dit jaar staat deze award volledig in het teken van de inzet om sporten en bewegen mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Iedereen kan vanaf nu zo’n initiatief nomineren via www.doetinchemdoetmee-award.nl

 • Vanaf oktober alleen op afspraak naar gemeentewinkel

  (25-09-2019)

  Vanaf 1 oktober werkt de gemeentewinkel volledig op afspraak. Inwoners kunnen via de website 24/7 een afspraak inplannen of tijdens kantooruren bellen met 0314 - 377 377 voor het aanvragen van verschillende documenten zoals reisdocumenten, rijbewijs of uittreksels. Het binnenlopen in de ochtenden - zonder afspraak - komt hiermee te vervallen.

 • Beter een goede buur dan een verre vriend!

  (25-09-2019)

  Een kopje suiker, een goed gesprek of tijdens de vakantie een flinke scheut water voor de planten. Een goede band tussen buren is prettig en vergroot het woonplezier. Daarom lanceren gemeente Doetinchem, Buurtplein, Sité en Buha op 28 september tijdens Nationale Burendag de campagne #halloburen. De campagne start met de ‘Superbuur verkiezing’. Een verkiezing waarbij u als inwoner van Doetinchem uw buurman of buurvrouw in het zonnetje kunt laten zetten.

 • Gemeente Doetinchem genomineerd voor Aandeslag-Trofee 2019

  (12-09-2019)

  Op woensdag 11 september maakte Heleen Groot, directeur van het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’, bekend dat gemeente Doetinchem is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee 2019. Deze verkiezing zet organisaties en overheden met inspirerende Omgevingswet-projecten in de spotlights. De bekendmaking van de nominatie vond plaats tijdens de Omgevingswet-bijeenkomst van gemeente Doetinchem in Innovatiecentrum De Steck in Doetinchem. De uitreiking van de trofee is op maandag 18 november.

 • Scholieren grensstreek aan de slag met VN-bouwstenen van de vrede

  (10-09-2019)

  Vrede, vrijheid en duurzaamheid: dat is waar het project Hallo Europa voor staat. Het project Hallo Europa maakt de ontmoeting en samenwerking tussen Nederlandse en Duitse scholieren in de grensregio mogelijk. In de periode van september 2019 tot en met maart 2020 gaan verschillende klassen bij elkaar op schoolbezoek.

 • Subsidie voor isolatie van uw woning

  (03-09-2019)

  Bent u woningeigenaar en heeft u voor uw woning minimaal twee energiebesparende (isolerende) maatregelen uitgevoerd? Dan kunt u met ingang van 2 september gebruikmaken van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. De subsidie bedraagt ongeveer 20% van de kosten voor de isolerende maatregelen en kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

 • Toegankelijkheid sportaccommodaties en sportclubs

  (26-08-2019)

  Gemeente Doetinchem werkt aan een meer toegankelijke en inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder een beperking. Het motto is dan ook: ‘Iedereen doet mee’. Dit geldt ook voor sport en bewegen. MEE Oost doet, in opdracht van gemeente Doetinchem, onderzoek naar de toegankelijkheid van sportaccommodaties en -clubs.

 • Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

  (02-07-2019)

  In de zomer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico’s.