Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Fietsen in het voetgangersgebied

  (15-10-2019)

  Op bepaalde tijden in de ochtend en avond is fietsen in het voetgangersgebied in de binnenstad van Doetinchem toegestaan. Buiten die tijden kunnen fietsers te voet met de fiets aan de hand door het voetgangersgebied lopen.

 • Doe mee aan de valpreventietraining

  (15-10-2019)

  In de Achterhoek is een toename van de vergrijzing te zien en daarnaast blijven ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen wat de kans op vallen vergroot. Om dit te voorkomen is een valpreventietraining zinvol. Sportservice Doetinchem start daarom voor de tweede keer een valpreventietraining.

 • Start Actieplan Achterhoekse Jongeren in samenwerking met onderwijsinstellingen, UWV en Achterhoekse gemeenten

  (15-10-2019)

  Ondanks dat de economie groeit, blijft het voor een groep jongeren niet makkelijk om de weg naar werk of school te vinden. Ook in de Achterhoek is dit het geval. Samen met een grote groep betrokkenen uit de Achterhoek is het Actieplan Achterhoekse Jongeren ontwikkeld. Het plan helpt jongeren te werken aan hun toekomst. Om het plan te laten slagen is de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het UWV, ons bedrijfsleven en gemeenten uit de Achterhoek essentieel. Op 17 oktober gaan betrokken partijen tijdens een event met het Actieplan aan de slag bij Prakticon om kennis en ervaringen te delen.

 • Inwoners kunnen kiezen uit twee leveranciers voor hulpmiddelen

  (15-10-2019)

  Inwoners van de gemeenten Berkelland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Montferland en Winterswijk kunnen vanaf 1 november 2019 voor hulpmiddelen als rolstoelen en scootmobielen terecht bij twee nieuwe leveranciers: Hulpmiddelencentrum en Kersten.

 • Milieueffectenrapportage: voor een toekomstbestendige omgevingsvisie

  (15-10-2019)

  De ontwikkeling van de omgevingsvisie is in volle gang. Hier staat in hoe de gemeente wil dat de toekomstige leefomgeving van Doetinchem eruitziet. Maar wat is het effect van de beoogde plannen op het milieu? En passen de plannen binnen wet- en regelgeving? Zelfstandig adviseur Willie Fikken ondersteunt de gemeente bij het maken van de milieueffectenrapportage (m.e.r.). Hij vertelt: ‘Vroegtijdig inzicht voorkomt teleurstellingen achteraf.’

 • Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Gerry Menkhorst-Willems uit Gaanderen

  (14-10-2019)

  Zaterdag 12 oktober ontving mevrouw G. Menkhorst-Willems (71), wonend te Gaanderen, een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Mark Boumans. Mevrouw Menkhorst-Willems werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking van de onderscheiding vond plaats tijdens de Gildedag van Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen.

 • Deel uw ervaringen met NL-Alert bij de brand bij SN Auto's in Doetinchem

  (09-10-2019)

  Heeft u op maandag 7 oktober 2019 één of meerdere NL-Alert berichten ontvangen vanwege de brand bij SN Auto's in Doetinchem? Dan zijn wij benieuwd naar uw mening over de NL-Alertberichten die u ontvangen heeft.

 • Aan de slag Trofee 2019: stemmen maar!

  (09-10-2019)

  Goed nieuws! Gemeente Doetinchem is genomineerd voor de felbegeerde Aan de slag Trofee 2019! De verkiezing kroont op 18 november het meest innovatieve Omgevingswet-project tot winnaar. Stem ook op ons én… zegt het voort!

 • Hoe ziet u de toekomst van de Wehlse Broeklanden?

  (09-10-2019)

  Meld u aan voor de fietssafari op zaterdagmiddag 26 oktober en deel uw ideeën over de toekomst van de Wehlse Broeklanden met medebewoners, -bezoekers of -ondernemers en wethouder Rens Steintjes.

 • Wilt u als huiseigenaar uw ervaringen delen tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute?

  (09-10-2019)

  De Achterhoekse Duurzame Huizenroute komt er weer aan! In de hele Achterhoek stellen bewoners zaterdag 2 november tussen 11.00 en 15.00 uur hun energiezuinige en duurzame woning open.

 • Aan de wandel

  (09-10-2019)

  Mensen op leeftijd kunnen niet altijd eenvoudig de deur uit. Daarom maakten onze collegeleden op 1 oktober een wandeling met vitale bewoners van Markenheem. De middag werd georganiseerd door Stichting Present Doetinchem.

 • Voormalig belastingkantoor Louise de Colignystraat in de verkoop

  (09-10-2019)

  Het voormalige belastingkantoor (en tevens gemeentelijk monument) aan de Louise de Colignystraat 11 wordt te koop aangeboden door de gemeente Doetinchem. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het besluit om tot verkoop over te gaan is genomen in het kader van de Ombuigingsmogelijkheden Fysiek Domein, waarbij het streven is om eigen onroerend goed versneld te verkopen.

 • Nieuw: de Toekomstbestendig Wonen lening!

  (01-10-2019)

  Gemeente Doetinchem stelt vanaf 3 oktober een nieuwe lening beschikbaar. Met deze  lening kunnen particuliere woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente maatregelen nemen die hun huis (ook monumenten) duurzamer, levensloopbestendig en asbestvrij maken. Provincie Gelderland heeft deze ‘Toekomstbestendig Wonen lening’ samengesteld en draagt voor de helft bij aan het budget.

 • Belangrijke wijziging in de Starterslening!

  (01-10-2019)

  Gemeente Doetinchem kent al jaren de Starterslening. Met de Starterslening leen je op een verantwoorde manier net dat beetje extra waardoor je je eerste woning toch kunt kopen. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. De Starterslening is dus een aanvulling van de gemeente op de eerste hypotheek. Het grote voordeel is dat je over de Starterslening de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt.

 • Doetinchem ontmoedigt het oplaten van ballonnen

  (01-10-2019)

  Het oplaten van ballonnen is een feestelijke gebeurtenis, maar heeft ook een keerzijde. Het afval dat hierdoor ontstaat is immers belastend voor het milieu. Gemeente Doetinchem ontmoedigt daarom het oplaten van ballonnen.

 • Keuzerichtingen bezuinigingen: een financiële uitdaging

  (01-10-2019)

  De gemeente Doetinchem heeft een grote financiële uitdaging, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire en de ontwikkelingen in het sociaal domein. Een uitdaging, oplopend van € 9 miljoen in 2019 naar € 12 miljoen in 2023 op een totale begroting van € 225 miljoen. De gemeente ontkomt dan ook niet, net als veel andere gemeenten in ons land, aan de noodzaak om te bezuinigen en keuzes te maken.

 • Geveltuinen zorgen voor groenere binnenstad

  (01-10-2019)

  De eerste geveltuinen in de binnenstad zijn aangeplant. Deze tuintjes zijn in de Korte Heezenstraat voor de Livera en de Hans Anders te vinden. De beplanting helpt mee aan het steeds groener worden van de binnenstad. 

 • Gemeente Doetinchem ondertekent manifest ‘Iedereen doet mee’

  (27-09-2019)

  Vanaf 2017 voert de gemeente Doetinchem verschillende maatregelen en acties uit om Doetinchem toegankelijker te maken. Deze acties en maatregelen staan beschreven in de Doetinchemse Agenda Toegankelijkheid. De komende jaren gaat de gemeente hiermee door. Als bewijs van commitment ondertekende het college van burgemeester en wethouders deze week het manifest Iedereen doet mee.

 • Keuzerichtingen bezuinigingen

  (26-09-2019)

  De gemeente Doetinchem heeft een grote financiële uitdaging, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire en de ontwikkelingen in het sociaal domein. Een uitdaging, oplopend van € 9 miljoen in 2019 naar € 12 miljoen in 2023 op een totale begroting van € 225 miljoen. De gemeente ontkomt dan ook niet, net als veel andere gemeenten in ons land, aan de noodzaak om te bezuinigen en keuzes te maken.

 • Wie verdient de Doetinchem doet mee-award 2019?

  (25-09-2019)

  De Doetinchem doet mee-award is een prijs voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief in de gemeente Doetinchem inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Dit jaar staat deze award volledig in het teken van de inzet om sporten en bewegen mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Iedereen kan vanaf nu zo’n initiatief nomineren via www.doetinchemdoetmee-award.nl

 • Gratis bomen voor inwoners met postcode 7006

  (25-09-2019)

  Inwoners met postcode 7006 (De Huet en rondom Het Weerdje) kunnen een gratis boom krijgen van de gemeente Doetinchem. Dit is onderdeel van een project dat wordt gefinancierd uit het 3000-bomenplan en het Bomenfonds. De gemeente levert op deze manier een positieve bijdrage aan een prettigere leefomgeving, vergroening van ons woongebied en gezonder leefklimaat.

 • Vanaf oktober alleen op afspraak naar gemeentewinkel

  (25-09-2019)

  Vanaf 1 oktober werkt de gemeentewinkel volledig op afspraak. Inwoners kunnen via de website 24/7 een afspraak inplannen of tijdens kantooruren bellen met 0314 - 377 377 voor het aanvragen van verschillende documenten zoals reisdocumenten, rijbewijs of uittreksels. Het binnenlopen in de ochtenden - zonder afspraak - komt hiermee te vervallen.

 • Beter een goede buur dan een verre vriend!

  (25-09-2019)

  Een kopje suiker, een goed gesprek of tijdens de vakantie een flinke scheut water voor de planten. Een goede band tussen buren is prettig en vergroot het woonplezier. Daarom lanceren gemeente Doetinchem, Buurtplein, Sité en Buha op 28 september tijdens Nationale Burendag de campagne #halloburen. De campagne start met de ‘Superbuur verkiezing’. Een verkiezing waarbij u als inwoner van Doetinchem uw buurman of buurvrouw in het zonnetje kunt laten zetten.

 • Stoptober: Stoppen met roken in oktober

  (17-09-2019)

  Met z’n allen 28 dagen stoppen met roken? Dat kan met Stoptober! Stoptober geeft iedereen die wil stoppen met roken steun om de hele maand niet te roken. En dat is belangrijk, want na een maand niet roken, is de kans 5x groter dat je blijvend stopt met roken.

 • Expositie 50 jaar stadhuis

  (17-09-2019)

  Deze maand is het vijftig jaar geleden dat het stadhuis in Doetinchem in gebruik genomen werd. Een kleine tentoonstelling belicht dit jubileum. Deze is te zien in de hal van het stadhuis. Burgemeester Mark Boumans opent de expositie op dinsdag 24 september om 15.45 uur.

 • Gemeente Doetinchem genomineerd voor Aandeslag-Trofee 2019

  (12-09-2019)

  Op woensdag 11 september maakte Heleen Groot, directeur van het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’, bekend dat gemeente Doetinchem is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee 2019. Deze verkiezing zet organisaties en overheden met inspirerende Omgevingswet-projecten in de spotlights. De bekendmaking van de nominatie vond plaats tijdens de Omgevingswet-bijeenkomst van gemeente Doetinchem in Innovatiecentrum De Steck in Doetinchem. De uitreiking van de trofee is op maandag 18 november.

 • Proefreis openbaar vervoer voor senioren

  (10-09-2019)

  Door het reizen met het OV blijft u langer zelfstandig/mobiel en dit kan eenzaamheid voorkomen. Wilt u ervaring opdoen in het reizen met bus en trein? Of wilt u meer weten over het in- en uitchecken met de OV-chipkaart? Maak dan op 21 oktober een proefrit, onder begeleiding van ervaren OV-reizigers.

 • Scholieren grensstreek aan de slag met VN-bouwstenen van de vrede

  (10-09-2019)

  Vrede, vrijheid en duurzaamheid: dat is waar het project Hallo Europa voor staat. Het project Hallo Europa maakt de ontmoeting en samenwerking tussen Nederlandse en Duitse scholieren in de grensregio mogelijk. In de periode van september 2019 tot en met maart 2020 gaan verschillende klassen bij elkaar op schoolbezoek.

 • Aandragen kandidaten kinder- en jeugdlintjes

  (09-09-2019)

  Dit jaar worden er in de gemeente Doetinchem weer kinder- en jeugdlintjes uitgereikt. Met dit initiatief wil de gemeente kinderen en jongeren in het zonnetje zetten die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de medemens of de gemeenschap.

 • Subsidie voor isolatie van uw woning

  (03-09-2019)

  Bent u woningeigenaar en heeft u voor uw woning minimaal twee energiebesparende (isolerende) maatregelen uitgevoerd? Dan kunt u met ingang van 2 september gebruikmaken van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. De subsidie bedraagt ongeveer 20% van de kosten voor de isolerende maatregelen en kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

 • Zilveren eremedaille voor Günter Giesen

  (31-08-2019)

  Op 30 augustus 2019 ontving Günter Giesen de zilveren eremedaille van gemeente Doetinchem uitgereikt door locoburgemeester Jorik Huizinga. Günter Giesen ontving de zilveren eremedaille vanwege zijn bijzondere prestaties en verdiensten op het gebied van kunst en cultuur.

 • Woont u in De Huet of Dichteren? Laat u horen!

  (30-08-2019)

  Als inwoner van De Huet of Dichteren kent u uw wijk als geen ander. Wij horen daarom graag uw ideeën, wensen en dromen voor de toekomst van De Huet en Dichteren. Samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners gaat de gemeente aan de slag met een visie op de toekomst van de leefomgeving in Doetinchem: de  omgevingsvisie. De komende anderhalf jaar wordt voor alle delen van Doetinchem informatie voor deze visie verzameld. Tot het einde van het jaar werkt de gemeente aan het ophalen van de input vanuit de wijken Dichteren en De Huet.

 • Hondencontrole binnenkort weer van start

  (29-08-2019)

  In gemeente Doetinchem is iedereen die één of meer honden houdt, verplicht hondenbelasting te betalen. De houder van een hond is wettelijk verplicht daar aangifte van te doen bij de gemeente. Aan de hand van gegevens van de gemeente controleren hondencontroleurs op de aanwezigheid van honden. Het bureau Legitiem bv uit Velp voert deze controle uit. De hondencontroleur kan bij u aanbellen en enkele vragen stellen over het al dan niet hebben van een hond. De hondencontroleurs legitimeren zich door een legitimatiebewijs te tonen.

 • Toegankelijkheid sportaccommodaties en sportclubs

  (26-08-2019)

  Gemeente Doetinchem werkt aan een meer toegankelijke en inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder een beperking. Het motto is dan ook: ‘Iedereen doet mee’. Dit geldt ook voor sport en bewegen. MEE Oost doet, in opdracht van gemeente Doetinchem, onderzoek naar de toegankelijkheid van sportaccommodaties en -clubs.

 • Inschrijving nieuwe deelnemers D-toren

  (23-08-2019)

  Per 1 september kan weer een nieuwe groep deelnemers inloggen op de site van de D-toren. Inschrijven is mogelijk voor iedereen uit Doetinchem, Gaanderen en Wehl met een computer, smartphone of tablet én toegang tot internet. De D-toren is nog altijd één van de meest interactieve kunstwerken ter wereld. Op 1 september 2019 gaat een nieuwe groep deelnemers aan de slag via de website www.d-toren.nl.

 • Naar het gemeentehuis? Vanaf oktober alleen op afspraak

  (17-07-2019)

  Vanaf 1 oktober werkt de gemeentewinkel volledig op afspraak. Wilt u bijvoorbeeld reisdocumenten, een rijbewijs of een uittreksel aanvragen? Dan maakt u hiervoor eenvoudig een afspraak via de website of door tijdens kantooruren te bellen met (0314) 377 377. Het binnenlopen in de ochtenden - zonder afspraak - komt hiermee te vervallen.

 • Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

  (02-07-2019)

  In de zomer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico’s.