Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Actie in Doetinchem: Tegels eruit, planten erin!

  (25-04-2019)

  Op zaterdag 4 mei kunnen inwoners van Doetinchem hun tuintegel inleveren voor een plant. Gemeente Doetinchem, Buha en Waterschap Rijn en IJssel houden samen de actie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’

 • Ondernemende helden

  (24-04-2019)

  Gezocht: jonge startende ondernemers in de Achterhoek!

  • Wil jij een eigen bedrijf starten maar weet je niet hoe?
  • Denk jij het gat in de markt te hebben gevonden?
  • Wil jij graag ondernemer worden met een goed idee?
  • Heb jij al een bedrijf dat je wilt laten groeien?
  • Wil jij leren om je eigen geld te verdienen?
 • Contactmomenten Domus

  (24-04-2019)

  Eind vorig jaar en begin dit jaar heeft de gemeenteraad de situatie rondom Domus behandeld in de vergadering. Eén van de punten die door de raad met het college is afgesproken, is dat er na de zomer een evaluatie plaatsvindt. Onderdeel hiervan is dat wij graag de bevindingen van u, als inwoner van Wehl, over de eerste maanden van 2019 willen meenemen.

 • Geen zaterdagmarkt op 27 april

  (23-04-2019)

  In verband met Koningsdag is er op 27 april 2019 geen zaterdagmarkt in Doetinchem.  

 • Start aanleg glasvezel in gemeente Doetinchem

  (18-04-2019)

  Deze week begon de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Doetinchem. Doetinchem is onderdeel van Achterhoek Zuid. Hier legt aannemer BAM namens Glasvezel buitenaf, glasvezel aan in het buitengebied. BAM komt vanuit het zuiden bij Gaanderen de gemeente binnen. In het buitengebied aan de kant van Wehl starten de werkzaamheden halverwege het jaar. In totaal worden zo’n 4000 adressen aangesloten in de Achterhoek Zuid, waarvan er ongeveer 1450 bij de gemeente Doetinchem horen.

 • Verlaag uw energierekening met een energiedisplay

  (17-04-2019)

  Gemeente Doetinchem biedt 100 inwoners de mogelijkheid om een jaar lang gratis te experimenteren met een energiedisplay. Dit apparaatje maakt inzichtelijk hoeveel stroom en gas u in huis verbruikt en hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken (als u deze heeft). Daarmee krijgt u meer grip op uw energieverbruik en kunt u jaarlijks 5 tot 10 procent op uw energiekosten besparen, wat al snel zo’n € 100 tot € 200 per jaar oplevert.

 • Dorpshuis van het jaar 2019 van start!

  (17-04-2019)

  Welk dorpshuis in Gelderland is hét bruisende hart van de wijk of het dorp? Welk dorpshuis brengt het hele dorp op de been? Wie wint de titel ‘Dorpshuis van het jaar 2019’? De strijd is begonnen!

 • Situatie Terborgseweg tot 6 mei ongewijzigd

  (15-04-2019)

  De Terborgseweg ondergaat een metamorfose. Hiervoor hebben de afgelopen tijd al de nodige wegafsluitingen plaatsgevonden. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind juni afgerond met een prachtig resultaat tot gevolg, maar tot die tijd moeten we nog even door de zure appel heen bijten. Uw paasinkopen kunt u in elk geval gewoon doen aan de Terborgseweg, want de winkels daar blijven goed toegankelijk met parkeerplaatsen voor de deur.

 • Kies je Sport

  (15-04-2019)

  Ruim 200 basisschoolkinderen hebben de afgelopen periode kennisgemaakt met een voor hen nieuwe, vaak onbekende, sport. Vanuit 38 sportverenigingen zijn er meer dan 100 sportcursussen gegeven waaraan kinderen konden deelnemen. Wethouder sport Rens Steintjes was vrijdag aanwezig bij de IJsselcrossers om de jeugd hoogstpersoonlijk hun deelnamediploma te overhandigen.

 • Algemeen stookverbod

  (15-04-2019)

  In de regio Noord- en Oost-Gelderland geldt op dit moment fase 2 (voorheen code oranje/rood). Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan groter dat er een natuurbrand ontstaat. Daarom geldt er vanaf vandaag een stookverbod.

 • Vaststelling Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren UNOG - gemeente Doetinchem 2019 en aanverwanten

  (10-04-2019)

  In februari en maart 2019 hebben de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van gemeente Doetinchem vastgesteld:

  • de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren UNOG - gemeente Doetinchem 2019 (hierna ook: AVOI 2019),
  • het Handboek ondergrondse infrastructuren: nadere regels en uitvoeringsvoorschriften UNOG - gemeente Doetinchem 2019 (hierna ook: Handboek ondergrondse infrastructuren 2019),

  de Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen UNOG - gemeente Doetinchem 2019 (hierna ook: Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen 2019).

 • Inleveren klein chemisch afval

  (10-04-2019)

  Klein chemisch afval is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Denk aan batterijen, spaar- en led-lampen, medicijnen, verf, lak en benzine.

 • Wonen in Wehl en Nieuw-Wehl: welke wensen heb jij?

  (10-04-2019)

  Laat ons weten waar jij behoefte aan hebt om in Wehl of Nieuw-Wehl te wonen. De dorpsraad en gemeente Doetinchem houden 3 inloopavonden waar jij jouw woonwensen neer kunt leggen.

 • Passend vervoer voor mensen met verward gedrag

  (04-04-2019)

  Witte Kruis ambulancezorg, GGNet en Politie Oost-Nederland zijn, in samenwerking met Zorgbelang Inclusief, GGD en 16 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland per 1 april 2019 gestart met het project ‘passend vervoer voor mensen met verward gedrag’. Witte Kruis schakelt hiervoor de GGZ Vervoersdienst (GGZV) in. Uitgangspunt is dat mensen met verward gedrag niet meer onnodig in een politieauto of politiecel terechtkomen. Zij zijn beter op hun plaats binnen de gezondheidszorg. De samenwerking van de betrokken ketenpartners in de regio is daarbij cruciaal.

 • Koop vanaf 13 april uw plaatsbewijs voor de Koningsdag Kindervrijmarkt

  (04-04-2019)

  De Kindervrijmarkt vindt plaats op Koningsdag zaterdag 27 april van 9.00 tot 14.00 uur, in het centrum van Doetinchem. De verkoop van plaatsbewijzen voor de Kindervrijmarkt start op 13 april aanstaande. Een plaatsje op de Kindervrijmarkt kost € 5,-. In totaal zijn er circa 700 plaatsen beschikbaar.

 • Rechthebbenden van graven op Doetinchemse begraafplaatsen gezocht

  (03-04-2019)

  Van een aantal graven op de gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Doetinchem zijn de grafrechten verlopen. Het gaat om graven op de begraafplaatsen Loolaan, Slangenburg en Kommendijk. In sommige gevallen is het lastig om contact krijgen met rechthebbenden om te overleggen over hun graf. Bijvoorbeeld omdat de gegevens zijn verouderd. Daarom worden deze graven door Buha openbaar gepubliceerd, zodat nabestaanden de kans krijgen om rechthebbende te worden of te blijven. Zij kunnen de rechten opnieuw vastleggen voor tien of twintig jaar.

 • Wegmarkering kazemat

  (03-04-2019)

  Vrijdag 29 maart werd de locatie van de kazemat gemarkeerd in het wegdek van de Terborgseweg. Dit is de eerste actie die wordt uitgevoerd om de historische vondst zichtbaar te maken.

 • Nieuwsbrief Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking

  (28-03-2019)

  Hier leest u de nieuwsbrief van maart van Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking (DOS), met daarin: fototentoonstelling en doorlopende presentatie in Stadhuis Doetinchem, Informatieavond in zaal Gaanderen van het Stadhuis en het jaarverslag van 2018. 

 • Financiële problemen? Gemeente Doetinchem helpt!

  (27-03-2019)

  Gemeente Doetinchem blijft actief op zoek naar inwoners met financiële problemen. Het doel van de gemeente is om deze mensen in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld te krijgen en hulp aan te bieden. Bureau voor Financiële Ondersteuning, onderdeel van Gemeente Doetinchem, wil inwoners helpen grotere financiële problemen te voorkomen.

 • 250e vrijwilliger in het zonnetje gezet!

  (27-03-2019)

  In Doetinchem zijn veel vrijwilligers actief. Zij zetten zich belangeloos in voor een ander. Gewoon, omdat ze graag iets leuks en nuttigs doen met hun vrije tijd. Vrijwilligerscentrale Doetinchem schreef onlangs de 250e vrijwilliger in!

 • Bomen geplant op het groene schoolplein van OBS de Huet

  (26-03-2019)

  Vrijdag 22 maart heeft wethouder Lambregts samen met scholieren van OBS de Huet het schoolplein nog verder vergroend met het planten van een aantal bomen. Door het natte weer op nationale boomfeestdag vond dit feestelijke moment wat later plaats dan gepland. 

 • Steungezinnen gezocht

  (26-03-2019)

  Voor het vrijwilligersproject Inhuis Steungezinnen zoekt Yunio in samenwerking met de gemeente steungezinnen in de Achterhoek. Deze steungezinnen zijn er om kinderen uit overbelaste gezinnen een fijne plek en aandacht te geven. Al met een klein beetje tijd help je een gezin zo weer verder!

 • Definitieve uitslag verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap Rijn IJssel

  (21-03-2019)

  Op 20 maart 2019 vonden er in Nederland verkiezingen plaats. U kon kiezen voor de leden van Provinciale Staten. Ook mocht u stemmen voor de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van uw waterschap. De leden van Provinciale Staten verkiezen vervolgens, in mei 2019, de leden van de Eerste Kamer. 

 • Proef met nestkasten voor koolmezen en spreeuwen in strijd tegen eikenprocessierups

  (20-03-2019)

  Met het mooie weer in aantocht, bereiden we ons ook weer voor op de komst van de eikenprocessierups. In 2018 was de plaag ongekend groot, waardoor deze moeilijk te beheersen was. Onderzoeken naar nieuwe bestrijdingsmethoden worden door de gemeente Doetinchem en Buha op de voet gevolgd. Dit om te kijken hoe we in de toekomst beter om kunnen gaan met deze plaagdieren. Veel onderzoeken richten zich op de natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen. Met name de koolmees en de spreeuw hebben de eikenprocessierups op hun menu staan. Voor gemeente Doetinchem en Buha was dit de reden om een proef te starten waarbij nestkasten zijn opgehangen in een woonwijk met veel eikenbomen.

 • Doetinchem biedt ruimte voor komst zonneparken en windmolen

  (20-03-2019)

  Gemeente Doetinchem geeft initiatiefnemers de kans om op geschikte locaties en in samenwerking met omwonenden aan de slag te gaan met de ontwikkeling van zonneparken en windmolens. Nu het beleidskader Duurzame Energieopwekking binnenkort definitief door de raad wordt vastgesteld is er namelijk ruimte gecreëerd om plannen voor grootschalige duurzame energieopwekking in behandeling te nemen. Naar verwachting zullen de eerste projecten snel zichtbaar worden.

 • Meer duidelijkheid over toekomst kazemat

  (20-03-2019)

  De locatie van de vorig jaar blootgelegde kazemat wordt op korte termijn gemarkeerd in het wegdek. Daarnaast wordt een informatiepaneel geplaatst en wordt de vondst door middel van een 3D model ook virtueel zichtbaar gemaakt. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Daarnaast komt er een haalbaarheidsstudie naar een mogelijk verdergaand fysiek scenario.

 • Waar staan de Achterhoek en gemeente Doetinchem? Geef uw mening!

  (13-03-2019)

  De Achterhoek en gemeente Doetinchem vinden uw mening belangrijk. Zowel de Achterhoek als gemeente Doetinchem voert gedurende het jaar meerdere onderzoeken uit onder haar inwoners. Wilt u bijdragen aan de toekomst van uw woonomgeving? Meld u dan aan!

 • Modder op de weg? Gas los!

  (13-03-2019)

  Ploegen, bemesten, zaaien, maaien: landbouwers zijn druk aan het werk op het land. Hierdoor ligt in het buitengebied soms modder op de weg. Vooral in combinatie met een regenbui leidt dit tot glad wegdek. Wat moet u doen als u als motorrijder of automobilist op een modderige weg belandt?

 • Herdenking bombardementen en bevrijding 1945

  (13-03-2019)

  Van 19 maart tot en met 5 mei wordt op verschillende momenten intensief stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt daarbij op de laatste weken voor de bevrijding van Doetinchem. De stad werd toen op 19 maart om tien over half negen ‘s morgens getroffen door een eerste bombardement door Britse vliegtuigen. Vermoed wordt dat de geallieerden het op een Duits reparatiedepot of een verbindingscentrum gemunt hadden. Een deel van de dodelijke lading kwam echter terecht in de Waterstraat en verwoestte zo een deel van de binnenstad.

 • Uitnodiging conferentie Groene Schoolpleinen

  (13-03-2019)

  Ga aan de slag met het groener en gezonder maken van je schoolplein! Tijdens deze middag leer je hoe je een groen schoolplein kunt maken, gebruiken en onderhouden. Met workshops die je op nieuwe ideeën brengen over fondsenwerving, beheer & onderhoud, ontwerp en buitenles. Bekijk voorbeelden uit de praktijk en hoor tips en tricks van andere scholen.

 • Nieuwe kunstgrasvelden voor De Bezelhorst

  (05-03-2019)

  Dit jaar krijgt Sportpark De Bezelhorst nieuwe kunstgrasvelden. Ook wordt het bestaande kunstgrasveld gerenoveerd. Het college stelt de raad voor het krediet beschikbaar te stellen dat al voor deze activiteiten is gereserveerd. Naar verwachting zijn de velden op tijd klaar voor het voetbalseizoen 2019/2020.

 • 40 dagen geen alcohol: doet u mee?

  (27-02-2019)

  De IkPas actie van januari is afgelopen. Duizenden mensen hebben meegedaan en een maand geen alcohol gedronken. Heeft u niet meegedaan? Grijp dan nu alsnog uw kans! Op 6 maart begint namelijk de 40 dagen-actie.

 • Kiezerspas

  (27-02-2019)

  Op 20 maart 2019 is het mogelijk te stemmen voor de Provinciale Staten van Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel. Het kan handig zijn om in een andere gemeente te stemmen dan die waar u staat ingeschreven. In dat geval kunt u uw stempas omzetten naar een kiezerspas. Met de kiezerspas kunt u stemmen in heel Gelderland of in het Waterschap Rijn en IJssel.

 • Waar staan de Achterhoek en gemeente Doetinchem? Geef uw mening!

  (27-02-2019)

  Wat vindt u belangrijk voor de Achterhoek? En waar staat gemeente Doetinchem?

 • Wethouder en grondeigenaar ondertekenen overeenkomst Joop Sarsplein

  (07-02-2019)

  Wethouder Ingrid Lambregts en Rick en Christie Hendrixen, eigenaren van de grond, hebben donderdag 7 februari de overeenkomst getekend voor de realisatie van het horecaplein aan de Grutstraat. Het Joop Sarsplein, zoals het plein gaat heten, is rond de zomervakantie van 2019 gereed.

 • Nieuwe coalitie: Doetinchem werkt samen aan een duurzame toekomst

  (14-05-2018)

  De fracties van CDA, VVD, CU-SGP, D66 en GroenLinks presenteren hun coalitieagenda. Onder de titel ‘Doetinchem werkt samen aan een duurzame toekomst’ laten zij zien waar zij zich op richten in de periode 2018-2022. De coalitie werkt aan de hand van drie actuele, urgente thema’s die kansen bieden voor de gemeente Doetinchem: Doetinchem centrumstad, Sterke samenleving en Veranderende leefomgeving.