Nieuws

 • Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok (persconferentie 21 januari 14.00 uur)

  (21-01-2021)

  In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer vandaag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

 • Is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom?

  (20-01-2021)

  Het aantal ouders dat is getroffen door het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslag is hoger dan eerder gedacht. Mogelijk 20.000 ouders in Nederland moeten gecompenseerd worden voor het onterecht intrekken van de kinderopvangtoeslag. Ouders werden onterecht aangemerkt als fraudeur en kwamen in grote problemen.

 • Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten (persconferentie kabinet 20 januari 2021)

  (20-01-2021)

  Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

 • Vermindering geluidhinder van rijkswegen door Rijkswaterstaat

  (19-01-2021)

  Rijkswaterstaat werkt aan het verminderen van geluidhinder van rijkswegen bij woningen. Dit ligt vast in het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG). Het meerjarenprogramma is verdeeld over drie ronden. In deze tweede ronde komen in de gemeente Doetinchem zeven woningen in aanmerking voor geluidmaatregelen. Deze maatregelen variëren van het aanleggen van stiller asfalt tot het plaatsen van een geluidscherm of het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek.

 • Aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2021

  (19-01-2021)

  Eind januari worden de aanslagbiljetten gemeentelijke belastingen verstuurd. Op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen staan de belastingen die u moet betalen. Bent u eigenaar van een woning/niet-woning, gebruiker van een huurwoning of gebruiker van een niet-woning? Dan staat de WOZ-waarde ook op het aanslagbiljet.

 • Iseldoks breidt verder uit met eiland (Schippersdok)

  (14-01-2021)

  De plannen voor het eiland in nieuwbouwwijk Iseldoks zijn bekend. Het eiland (dok 5) gaat Schippersdok heten. Ook over de Noordkade (dok 2 noord) zijn afspraken gemaakt. Ontwikkelaar Ter Steege Bouw Vastgoed BV uit Rijssen gaat aan de slag met de plannen voor in totaal 92 woningen op deze twee doks. De gemeente Doetinchem en de ontwikkelaar hebben een overeenkomst getekend. Ter Steege werkt het ontwerp dit jaar verder uit tot een bouwplan.

 • Geboorten en babynamen

  (12-01-2021)

  In 2020 zijn er in gemeente Doetinchem 468 baby’s geboren: 222 jongetjes en 246 meisjes.

 • Ontdek Iseldoks nu ook digitaal!

  (12-01-2021)

  Heeft u de wandelroute door Iseldoks in de laatste twee weken van december gemist? Niets aan de hand! Want u bekijkt de video’s nu ook via de website www.iseldoks.nl/wandelroute.

 • Subsidie voor duurzame energie en energiebesparing

  (12-01-2021)

  Met ingang van 2021 kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers subsidie aanvragen voor maatregelen die het energieverbruik fors terugdringen. Dit kunnen isolatiemaatregelen bij woningen zijn, maar ook de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie wordt landelijk verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is beschikbaar tot in ieder geval 31 december 2026.

 • Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

  (12-01-2021)

  Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.

 • Iedereen in Doetinchem kan meedoen!

  (11-01-2021)

  Het is (weer) mogelijk om u aan te melden voor het Meedoenarrangement 2021. Het Meedoenarrangement is een voorziening van gemeente Doetinchem, die burgers met een minimuminkomen de gelegenheid geeft om mee te doen. De voorziening bestaat uit een puntenbudget dat ingezet kan worden voor sport en cultuur, educatie, ontspanning en creativiteit.

 • Doetinchem doet mee-award

  (07-01-2021)

  In het najaar 2020 kon iedereen een persoon of organisatie nomineren voor de Doetinchem doet mee-award 2020. Dit is een prijs voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief in de gemeente Doetinchem inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen.

 • Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mark Boumans (4 januari 2021)

  (05-01-2021)

  Beste Doetinchemmers, inwoners van Wehl en Gaanderen,

  Dit is raar, me tijdens deze nieuwjaarstoespraak tot u te moeten richten via een camera en videoscherm. Liever had ik u vandaag gewoon een hand gegeven, schouderklopjes uitgewisseld en net als vorig jaar in de theaterzaal van Amphion deze woorden uitgesproken, zodat ik direct uw reactie had kunnen zien en horen. Ik mis recepties, ik mis openingen, borrels, spontane gesprekken. Ik mis u.

 • Invoering Toeristenbelasting

  (05-01-2021)

  Gemeente Doetinchem besteedt momenteel jaarlijks circa € 300.000 aan vrijetijdseconomie. Dit zijn uitgaven voor recreatie en toerisme, voor de uitvoering van de vrijetijdsagenda voor de Achterhoek en het budget Innovatie Recreatie en Toerisme. Omdat toeristen hiervan profiteren heeft de gemeenteraad van Doetinchem op 17 december 2020 besloten om vanaf 2021 toeristenbelasting in rekening te brengen.

 • Nieuwbouw Slingeland Ziekenhuis stap dichterbij

  (04-01-2021)

  Met de aankoop van de woonboerderij en bijbehorende gronden aan de Kemnaderallee 5/5a is de nieuwbouw van Slingeland Ziekenhuis een stap dichterbij gekomen. De gemeente heeft dit, voor de planontwikkeling belangrijke, perceel in goed overleg met de huidige eigenaren aangekocht.

 • Kerstbomen inleveren

  (22-12-2020)

  Op zaterdag 9 januari, de eerste zaterdag na Driekoningen, staan de medewerkers van Buha bij negen inleverpunten klaar om uw boom in ontvangst te nemen. Vanwege de strenge coronamaatregelen vragen we u om alleen te komen (maar maximaal met zijn tweeën), een mondkapje te dragen, 1,5 meter afstand te houden en uw handen te desinfecteren (bij aankomst en bij vertrek).

 • Carbidschieten niet toegestaan deze jaarwisseling

  (18-12-2020)

  In tegenstelling tot de berichtgeving van voor de lockdown, kan het carbidschieten dit jaar helaas niet doorgaan. De gemeenteraad acht de risico’s voor de veiligheid en gezondheid te groot en besloot daarom tijdens de raadsvergadering van 17 december bijna unaniem om het carbidschieten in de gemeente Doetinchem alleen voor dit jaar te verbieden.

 • 1,3 miljoen euro subsidie voor verkeersprojecten gemeente Doetinchem

  (17-12-2020)

  De gemeente Doetinchem krijgt 1,3 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De subsidie is onderdeel van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. Met deze subsidie kan een start worden gemaakt met vier grote verkeersprojecten in de gemeente. Een voorwaarde is dat de projecten voor 31 december 2025 klaar moeten zijn.

 • Afvalinzameling, bereikbaarheid en openingstijden tijdens de feestdagen (Buha)

  (16-12-2020)

  In verband met kerst en oud en nieuw zijn er enkele aanpassingen in de afvalinzameling en openingstijden van Buha. Daarnaast is Buha telefonisch verminderd bereikbaar.

 • Meer ruimte voor wonen in centrumgebieden

  (15-12-2020)

  Vanaf 1 januari 2021 toetsen we aanvragen voor woningbouw in onze centrumgebieden aan de ‘Woningbouwstrategie 2019’. Het gaat hierbij om de binnenstad van Doetinchem, het centrum van Gaanderen en het centrum van Wehl. Voor deze gebieden werkten we eerder met een vastgesteld aantal woningen. Nu we dit loslaten, creëren we meer ruimte voor nieuwe woningen. In de 'Woningbouwstrategie 2019' is namelijk bepaald dat er gekeken wordt naar behoefte, dat woningen realiseren in bestaande bebouwing de voorkeur heeft boven nieuwbouw en dat bestaande bebouwing hiervoor een andere bestemming kan krijgen (van winkel naar woning bijvoorbeeld).

 • Ontdek Iseldoks vanaf 19 december

  (15-12-2020)

  Nieuwbouwwijk Iseldoks krijgt steeds meer vorm. U fietst, wandelt of rijdt er vast weleens langs. Maar heeft u het gebied al eens écht goed bekeken? Dat is zeker de moeite waard! Van zaterdag 19 december t/m zondag 3 januari bieden we iets extra’s.

 • Lockdown om contacten tot een minimum te beperken (persconferentie 14 december 19.00 uur)

  (14-12-2020)

  Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

 • Covid19 steekt voorlopig nog een stokje voor Open Bedrijvendag Doetinchem

  (11-12-2020)

  "We hadden de opzet al klaar, toen het Covid19 virus afgelopen maart een streep zette door onze plannen voor de allereerste Open Bedrijvendag in gemeente Doetinchem in oktober 2020 " vertelt Jan Garretsen, voorzitter IG&D, mede-initiatiefnemer van het evenement. "Inmiddels hebben we ook de tweede datum, april 2021, iets vooruit geschoven naar de meer reële datum 29 en 30 oktober 2021. Maar dat hij er gaat komen, staat als een paal boven water" aldus Garretsen.

 • Kindergemeenteraad kiest haar eerste onderwerp

  (10-12-2020)

  De kindergemeenteraad heeft op 9 december 2020 haar eerste onderwerp gekozen om verder uit te werken: gezamenlijke speeltuinen voor kinderen met en zonder een beperking.

 • Een laag inkomen of hoge zorgkosten? Kies de GarantVerzorgd zorgverzekering!

  (08-12-2020)

  Gemeente Doetinchem biedt samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen en/of hoge zorgkosten: de GarantVerzorgd. Mogelijk is deze geschikt voor u.

 • Omgevingswet: ontdek de laatste 5 deelvisies

  (08-12-2020)

  Kort geleden vroegen we inwoners om de concept-deelvisies van de 11 tijdelijke deelgebieden in Doetinchem te bekijken. En om na te denken over de vraag: welke kansen ziet u voor de toekomst van uw leefomgeving? We hebben waardevolle reacties binnengekregen. Alle ideeën en aanvullingen hebben we verwerkt en inmiddels zijn alle deelvisies definitief. Op www.omgevingswetdoetinchem.nl kunt u ze allemaal bekijken. 

 • StadsLAB 22 en 29 december gesloten

  (08-12-2020)

  In verband met de feestdagen is het StadsLAB op dinsdag 22 en dinsdag 29 december gesloten. Op dinsdag 5 januari bent u weer van harte welkom. U vindt het StadsLAB in de Walmolen aan de IJsselkade 30. Kijk voor meer informatie op www.stadslabdoetinchem.nl.

 • Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen (persconferentie 8 december 19.00 uur)

  (08-12-2020)

  Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

 • Lokale coronacampagne Daar Doe Ik Het Voor op 7 december van start

  (07-12-2020)

  Gemeente Doetinchem start op maandag 7 december 2020 haar campagne Daar Doe Ik Het Voor. De campagne brengt inwoners van Gaanderen, Wehl en Doetinchem in beeld, met hun eigen persoonlijke redenen om zich aan de coronamaatregelen te houden. Met deze campagne wil de gemeente inwoners van alle leeftijdsgroepen inspireren en aanmoedigen om vol te houden. De campagne is in de hele gemeente en op social media te zien van 7 december tot en met 31 januari 2021.

 • Stembureauleden gezocht

  (07-12-2020)

  Ben jij 18 jaar of ouder? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Opruimen vaten met blusschuim start 10 december

  (03-12-2020)

  Aan de Voltastraat (bedrijventerrein De Huet) staan ongeveer 1300 vaten met blusschuim. Dit blusschuim - achtergelaten door een bedrijf dat inmiddels failliet is - bevat de giftige stof PFOS. Enkele vaten zijn gaan lekken en veroorzaken schade aan het milieu. De gemeente Doetinchem wil ervoor zorgen dat - ondanks dat ze niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van de situatie – de lekkage zo snel mogelijk stopt.

 • Waar liggen kansen voor duurzame energie met zon en wind in de Achterhoek?

  (02-12-2020)

  We nodigen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, (semi-)overheden, inwonerorganisaties en bedrijven uit de Achterhoek uit om hierover mee te denken en te praten tijdens online sessies op donderdag 14 januari 2021 van 14.30 tot 17.00 uur en van 19.30 tot 22.00 uur. 

 • Starters opgelet: meer aanbod startersleningen

  (02-12-2020)

  Starters kunnen bij ons al langere tijd een starterslening aanvragen voor het kopen van hun eerste huis. De afgelopen jaren hebben wij op deze manier ruim 150 starters kunnen helpen. Provincie Gelderland betaalt vanaf nu ook mee aan deze startersleningen. Daarom kunnen wij nu het dubbele aantal startersleningen aanbieden!

 • Mondkapje verplicht vanaf 1 december

  (01-12-2020)

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rijinstructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar nu is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 • Mogelijkheden voor nieuwe woningen in het landelijk gebied

  (01-12-2020)

  Behouden en versterken van de leefbaarheid van het landelijk gebied. Met die bedoeling legt het college van burgemeester en wethouders de notitie ‘Wonen landelijk gebied gemeente Doetinchem’ ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. In deze notitie staan de mogelijkheden voor woningsplitsing en functie-
  verandering van voormalige agrarische bedrijfsbebouwing (VAB) naar wonen. Naar verwachting besluit de gemeenteraad in december 2020 over de notitie.

 • Nog genoeg te isoleren in de Achterhoek

  (01-12-2020)

  Agem Energieloket start in zes Achterhoekse gemeenten met de Achterhoekse Bespaaractie. Woningeigenaren van woningen gebouwd voor 1985 kunnen zich melden om te onderzoeken of en hoe hun huis beter geïsoleerd kan worden.

 • Koninklijke Erepenning voor Stichting Bibliotheek West-Achterhoek

  (27-11-2020)

  Op vrijdag 27 november 2020 reikte burgemeester Mark Boumans een Koninklijke Erepenning uit aan Stichting Bibliotheek West-Achterhoek, in verband met het 100-jarig bestaan in 2019. Mevrouw Wieb Broekhuijsen, directeur-bestuurder van Stichting Bibliotheek West-Achterhoek, nam de Koninklijke Erepenning in ontvangst.

 • Gemeente Doetinchem installeert haar eerste kindergemeenteraad

  (24-11-2020)

  Op 20 november 2020, de Dag van de Rechten van het Kind, heeft gemeente Doetinchem haar eerste kindergemeenteraad geïnstalleerd. Vijftien Doetinchemse leerlingen zijn door burgemeester Mark Boumans en kinderburgemeester Juliette Fijten geïnstalleerd als kinderraadslid.

 • Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker

  (24-11-2020)

  Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter.

 • Gemeente Doetinchem krijgt subsidie voor opzetten circulair ambachtscentrum

  (24-11-2020)

  Doetinchem is één van de 22 gemeenten die van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat subsidie toegekend heeft gekregen voor het opzetten van een circulair ambachtscentrum. Met deze subsidie kunnen de gemeente Doetinchem en Buha de voorbereidingen voor dit duurzame project voortzetten.

 • De heer dr. Schaars ontvangt Koninklijke onderscheiding

  (17-11-2020)

  Op donderdag 12 november 2020 reikte burgemeester Mark Boumans een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer dr. A.H.G. (Lex) Schaars (1941), wonende te Doetinchem. De heer Schaars ontving de versierselen die behoren bij de graad Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.