Hallo buren

#Halloburen kaarten voor minder digitale hulpzoekers en hulpgevers

De werkgroep #halloburen ontwikkelde twee kaarten die vanaf half april bij supermarkten in de gemeente Doetinchem gratis verkrijgbaar zijn. De werkgroep zette de actie op om minder digitale inwoners een hulpmiddel te geven waarmee zij hun hulpvraag- of hulpaanbod kenbaar kunnen maken aan bijvoorbeeld buren of mensen in hun directe omgeving.

Wil je me ergens bij helpen?

Met een simpele tekst op de voorkant zoals: 'Wil je me ergens bij helpen?' of 'Kan ik je ergens mee helpen?' en ruimte op de achterkant om een telefoonnummer achter te laten is het een veilige manier om aan een ander duidelijk te maken dat je hulp nodig hebt, of hulp kunt bieden in deze coronatijd. Mensen met praktische hulpvragen zoals boodschappen doen of de hond uitlaten, worden hierdoor eenvoudig geholpen. Eenzame of minder digitaal vaardige ouderen kunnen makkelijker met de kaart een hulpvraag aangeven, ook als men liever een persoon in zijn of haar omgeving om hulp vraagt in plaats van een onbekende. Als distributieplek is gekozen voor de supermarkten; dit zijn immers plekken die te allen tijde geopend blijven gedurende de coronacrisis en waar mensen nog wekelijks komen.

Afbeelding kaarten halloburen

Vrijwilligerscentrale

Op het kaartje wordt tevens aandacht gevraagd voor het digitale prikbord van de Vrijwilligerscentrale. Dit online platform is er om praktische hulpvragen- en aanbod aan elkaar te matchen en te stroomlijnen. 

Voor meer informatie over dit project kunt u terecht bij Houkelien Maatman, Coördinator buurtbemiddeling Doetinchem, via buurtbemiddeling@buurtplein.nl of bel 0314-373031. 

Over #Halloburen

Beter een goede buur dan een verre vriend!

Een kopje suiker, een goed gesprek of tijdens de vakantie een flinke scheut water voor de planten. Een goede band tussen buren is prettig en vergroot het woonplezier. Daarom zijn in september 2019 gemeente Doetinchem, Buurtplein, Sité en Buha samen de campagne #halloburen gestart. De campagne heeft een duidelijke boodschap: Kom met elkaar in contact en doe eens iets voor of met elkaar. Met verschillende activiteiten zetten we mensen die iets voor hun buur of buurt doen in het zonnetje en laten we zien hoe leuk het kan zijn om een goed contact te hebben met de buren en buurt.
 

Zet noaberschap op de kaart

Mensen die met liefde de heg van de buurman knippen, boodschappen doen, een pakket aannemen of de container aan de straat zetten. Wat fijn om een goede buur te hebben. Soms een kleine moeite maar zeker niet altijd vanzelfsprekend.

De campagne #halloburen wordt ondersteund met een kaartenactie. Op verschillende plekken in Doetinchem zijn palen neergezet met gratis #halloburen-kaarten. U kunt uit verschillende soorten kaartjes kiezen om in contact te komen met uw buren; dat kan zijn om te bedanken voor wat ze voor u doen of om ze bijvoorbeeld op de hoogte te stellen van een aanstaande verbouwing of een feestje dat mogelijk voor overlast kan zorgen. Heeft u nog geen idee wie uw buren zijn of wilt u uw nieuwe buren welkom heten in de buurt? De kaartenset bestaat ook uit een ‘Zullen we kennismaken’ en ‘Welkom in de buurt’-variant. De kaarten zijn gratis verkrijgbaar.

De #halloburen-palen zijn mede tot stand gekomen met medewerking van het Noaberfonds. De palen met kaarten staan momenteel in het gemeentehuis van Doetinchem aan de Raadhuisstraat 2, bij Sité Woondiensten aan de Hofstraat 47, bij Buha aan de Havenstraat 80 en bij twee locaties van Buurtplein: Bergzicht aan de Terborgseweg 21 en bij wijkcentrum ’t Noorderlicht aan de Bezelhorstweg 17.