Gratis boom

meneer draagt een boom

Inwoners met postcode 7004 (o.a. Oosseld en Vijverberg) hadden de mogelijk om een gratis boom te krijgen van de gemeente Doetinchem. Inmiddels is de termijn voor aanmelding gesloten. Dit project wordt gefinancierd uit het 3000-bomenplan en het Bomenfonds. Ieder halfjaar is er een andere wijk aan de beurt. De gemeente levert op deze manier een positieve bijdrage aan een prettigere leefomgeving, vergroening van ons woongebied en gezonder leefklimaat.

Groen bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen en andere planten zijn daarin van levensbelang omdat ze CO² opnemen en zuurstof uitademen. Bovendien leveren bomen schaduw, absorberen ze fijnstof en dempen ze geluid. Omdat het grootste deel van de ruimte in een stad of dorp particuliere ruimte is, stimuleert de gemeente eigen initiatieven om die omgeving groener te maken.

In 2016, 2017, 2018 en 2019 werden er al bomen geplant in Gaanderen, Wehl, Nieuw-Wehl en de Doetinchemse wijken Dichteren, Noord, Overstegen, Schöneveld, Wijnbergen en De Huet en Het Weerdje (postcode 7006). De komende jaren zal dit project in de gehele gemeente verder worden uitgerold.

Wat voor boom is het?

U kunt zich aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keuze uit 15 verschillende boomsoorten. De bomen hebben een stamomtrek van 10-12 cm, een hoogte van circa 3-3,5 meter en worden geleverd met naakte wortel. Dit houdt in dat er geen pot of kluit is, alleen kale wortels. Via onderstaande link kunt u een PDF downloaden met daarin foto’s en beschrijvingen van alle bomen.

Download bomenlijst

Hoe groot zijn de bomen?

Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt kunt u kiezen voor een grote (1e orde) of een wat kleinere boom (2e en 3e orde). Over het algemeen zijn bomen van de 1e orde het meest geschikt voor tuinen buiten de bebouwde kom en bomen van de 2e en 3e orde het meest geschikt voor tuinen binnen de bebouwde kom.

Grootte Boom  Bovengronds obstakelvrij Hoogte volwasdom Kroonbreedte volwasdom Bomen
Bomen
1e orde 8 meter 20-25 meter 12 meter

Fladderiep
Kleinbladige linde
Ruwe berk
Zomereik
Zwarte els
Zwarte populier
Eetbare vruchtbomen
Tamme kastanje
Walnoot

2e en 3e orde 4 meter 8-15 meter 5-7 meter

Gewone lijsterbes
Krentenboom
Rode esdoorn
Rode kerspruim
Eetbare vruchtbomen
Boomhazelaar
Conference peer
Elstar appel

Afstand erfgrens

In particuliere tuinen adviseren wij om een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden.

Uitgifte bomen

Op maandag 17 februari 2020 starten we met het leveren van de bomen in de wijk met postcode 7004. U hoeft daarvoor niet thuis te zijn. Mochten we door vorst de bomen later uitleveren, dan ontvangt u een e-mail van ons.

Planten en verzorgen

Het is van belang dat u de boom zo spoedig mogelijk plant om uitdroging van de wortelkluit te voorkomen. Mocht u onverhoopt niet thuis zijn of op vakantie zijn dan zou u bijvoorbeeld aan uw buren kunnen vragen of zij de boom voor u willen ‘inkuilen’, wat betekent dat de wortels worden bedekt met grond. Wanneer u de boom uiteindelijk wilt gaan planten trekt u de boom voorzichtig uit de grond en plant deze op de juiste plek. Voor het juist planten en verzorgen van de boom zijn er plantinstructies:

Bekijk de plantinstructies