Glasvezel Achterhoek

April 2019 is de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Doetinchem begonnen. Doetinchem is onderdeel van Achterhoek Zuid. Hier legt aannemer BAM namens Glasvezel buitenaf, glasvezel aan in het buitengebied. BAM komt vanuit het zuiden bij Gaanderen de gemeente binnen. In het buitengebied aan de kant van Wehl starten de werkzaamheden halverwege het jaar. In totaal worden zo’n 4000 adressen aangesloten in de Achterhoek Zuid, waarvan er ongeveer 1450 bij de gemeente Doetinchem horen.

Oosten van Doetinchem

De werkzaamheden in het buitengebied ten oosten van de stad Doetinchem verlopen tegen de klok in. Vanaf Gaanderen graaft de aannemer richting de Slangenburg, gevolgd door IJzevoorde. In mei wordt ook een verdeelpunt in de Slangenburg geplaatst. Daarna gaan de werkzaamheden richting de stad. Rond augustus is het gebied richting Halle-Nijman aan de beurt. De graafwerkzaamheden aan deze kant van de stad duren in totaal ongeveer vier maanden. In het gebied zijn al een aantal weken schouwers aan het werk. Zij komen bij bewoners langs om te kijken waar de huisaansluiting komt. Rond september worden de huisaansluitingen daadwerkelijk geplaatst. Aan de Wehlse zijde van Doetinchem starten de werkzaamheden in de zomer. Het grootste deel van dat buitengebied zal van juli tot en met september worden aangelegd, waarna de huisaansluitingen volgen.

Werkzaamheden in bermen

Drie dagen voordat de aannemer bij u in de buurt komt graven, krijgt u een aankondiging hiervan per post. De graafploegen zijn met name in de bermen aan het werk. Zij plaatsen daarbij uit voorzorg markeringsborden op de betreffende weghelft. Rijd dus voorzichtig wanneer u deze verkeersborden ziet. Daarnaast heeft de gemeente Doetinchem besloten de bermen als proef niet in te zaaien nadat de werkzaamheden gedicht zijn. Hierdoor krijgen zaden die van natura hier al in de grond zitten de kans om te ontkiemen. Dit zorgt voor de ontwikkeling van een kruidige berm met natuurlijke begroeiing.

Eind 2019 iedereen glasvezel

De meest actuele planning van de aanleg in Achterhoek Zuid is te vinden op de website www.glasvezelbuitenaf.nl. Klik op Achterhoek Zuid, aanleg en dan planning. De verwachting is dat alle werkzaamheden in de gemeente Doetinchem aan het eind van het jaar zijn afgerond. Met de jaarwisseling kunnen alle bewoners van Achterhoek Zuid gebruik maken van snel internet.

Heeft u vragen over de glasvezelaanleg in Achterhoek Zuid? De klantenservice van Glasvezel buitenaf staat voor u klaar, op werkdagen van 8.30 tot 17.00 via 088-7585800.

Waarom glasvezel?

Glasvezel heeft de toekomst en heeft veel voordelen. Met glasvezel krijgt u stabiel en supersnel internet. Dat geeft mogelijkheden voor zorg op afstand, thuis werken, onderwijs, dataopslag in the cloud, tv-on demand en vele andere digitale diensten. Bewoners in het buitengebied halen met glasvezel een totaaloplossing in huis voor telefoon, internet en televisie. Door de grote afstanden tussen woningen en netwerkcentra is glasvezel de enige stabiele oplossing. Wat andere aanbieders van breedband ook mogen beweren.

Voordelen glasvezel

  • hoge snelheid
  • storingsongevoeligheid
  • dataveiligheid
  • voldoende capaciteit