Geschiedenis van de gemeente

HamburgerstraatDe gemeente Doetinchem bestaat uit de stad Doetinchem, de dorpen Gaanderen en Wehl en een aantal buurtschappen. Elke plek heeft zijn eigen historie. Waar de naam Doetinchem vandaan komt, is niet zeker. In een historisch document uit 838 wordt voor het eerst gesproken over ‘villa Duetinghem’, een nederzetting met een kerk. Doetinchem kreeg rond het jaar 1100 het recht om een stadsmuur met poorten te bouwen.

Gaanderen

De eerste informatie over Gaanderen dateert uit omstreeks 1150. Dit komt door het klooster Bethlehem dat in die jaren is gesticht. Het buurtschap Gernere bestond toen voor een groot deel uit moerassen, heuvels omringd door een rivier en beekjes en uit her en der verspreide nederzettingen.

Wehl

In Wehl was er ruim tienduizend jaar geleden al sprake van menselijke activiteiten. Jagers en verzamelaars bezochten aan het eind van de Oude Steentijd het gebied. In de Romeinse tijd zijn er zeker vijf nederzettingen geweest. Onder andere op het Hessenveld en in het centrum. Rond 1200 komt voor het eerst de naam Wehl (Weel) voor in akten.

Zin in een stadwandeling?

Bekijk www.stadswandelingdoetinchem.nl of e-mail naar info@stadswandelingdoetinchem.nl.

Meer weten?Doetinchem vroeger