Fraudezaak gemeente Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft na zorgvuldig onderzoek vastgesteld dat een leidinggevende ambtenaar vanaf 2007 bijna 1,8 miljoen euro heeft verduisterd. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een interne melding aan de gemeentelijke vertrouwenspersoon.

De gemeente heeft de betrokken ambtenaar, die al 35 jaar bij de gemeente werkte, woensdag 3 juni op staande voet ontslagen en heeft aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast stelt de gemeente alles in het werk om het verduisterde bedrag terug te krijgen. Er is op dit moment geen aanleiding om te denken dat er meer mensen bij de fraude betrokken zijn.

Burgemeester Mark Boumans: "Het nieuws is ingeslagen als een bom. We - college, gemeenteraad én ambtelijke organisatie - zijn verbijsterd en boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We zijn zeer teleurgesteld dat een (inmiddels ex-)collega jarenlang het vertrouwen van ons én van de Doetinchemse gemeenschap ernstig heeft beschaamd."

De gemeente start nu onder begeleiding van een externe adviseur een intensief onderzoek naar de controle op onze processen rondom inkoop & aanbesteding, facturatie en betaling. "We moeten onze interne procedures en controlemechanismen zo snel mogelijk structureel verbeteren zodat deze situatie zich niet meer kan herhalen." aldus burgemeester Boumans.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Hoe heeft dit 13 jaar lang kunnen gebeuren zonder dat iemand het heeft gezien?

Het mag duidelijk zijn dat onze interne controlesystemen onvoldoende hebben gewerkt. We starten daarom onder begeleiding van een externe adviseur een intensief onderzoek naar het verbeteren van onze processen rondom inkoop & aanbesteding, facturatie en betaling.
 

Hoe heeft het onderzoek de afgelopen maanden eruit gezien?

We hebben de interne melding zeer serieus genomen. Daarom is het onderzoek uitgevoerd door het externe Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat veel integriteitsonderzoeken uitvoert. Zij heeft interne data en bronnen onderzocht en haar bevindingen vastgelegd in een rapport dat de gemeente op dinsdag 2 juni ontving.
 

Waarom heeft de gemeente niet meteen na de melding bij de vertrouwenspersoon ingegrepen?

Natuurlijk is het vervelend dat er een tijd zit tussen de melding, de start van het onderzoek en de oplevering van het onderzoeksrapport. Maar eerst moet je grondig onderzoeken wat er precies aan de hand is voordat je kunt concluderen of de aantijgingen juist waren.
 

Het blijkt uiteindelijk om een bedrag van bijna 1,8 miljoen te gaan. Dat is veel meer dan ruim 1 miljoen.

We hebben gisteren het belangrijkste nieuws gebracht, namelijk dat er een enorm bedrag is verduisterd -meer dan een miljoen- door een medewerker. Wij wilden terughoudend zijn met detailinformatie, ook vanwege het strafrechtelijke onderzoek. Inmiddels weten we dat we meer details kunnen vrijgeven, daarom kunnen we nu het bedrag concreter noemen.
 

Hoe is de reactie onder ambtenaren op het gemeentehuis?

Mensen zijn verbaasd, verbijsterd, ontredderd en boos dat iemand het vertrouwen van de collega’s, het gemeentebestuur en de inwoners van Doetinchem om een dergelijke grote schaal heeft kunnen schaden.
 

Hoe is de reactie van inwoners van Doetinchem?

Ook zij zijn terecht boos, verbijsterd en ernstig geschaad in hun vertrouwen in onze gemeente.
 

Hoe groot is de kans dat de gemeente het geld terugkrijgt?

Daar kunnen we nu nog geen uitspraken over doen. We zijn hiervoor een civiele procedure gestart die waarschijnlijk lang gaat duren. We zetten uiteraard alles op alles om het geld terug te krijgen.