Gemeente Doetinchem wil het uiterlijk van haar historische panden graag bewaren. Daarom gaan we deze panden beter beschermen tegen sloop. Zo kunnen inwoners ook in de toekomst nog iets zien en ervaren van de geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen. Eind 2022 gaat de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Parapluherziening Cultuurhistorie – 2022’ vaststellen. Vanaf dan moeten eigenaren eerst een vergunning aanvragen voordat zij (een deel van) hun historische pand mogen slopen. Het hofje aan de Brouwerskamp – eigendom van wooncorporatie Sité - wordt zelfs een gemeentelijk monument.

Iedereen moet de historie kunnen blijven beleven

Wethouder Hans Dales van cultuurhistorie: “We hebben daarom een lijst gemaakt met alle zogenaamd cultuurhistorisch waardevolle objecten (panden) in onze gemeente. Dit zijn panden die belangrijke herinneringen aan het verleden oproepen. Willen eigenaren iets veranderen aan hun pand? En is het nodig om daar (een deel van) het pand voor te slopen? Dan moeten ze daarvoor eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Dan kijken we samen hoe de plannen door kunnen gaan zonder dat er al te veel verloren gaat van de historische uitstraling. Zo kunnen we deze panden -en daarmee de historie van Doetinchem - ook voor nieuwe generaties bewaren.

Monument of cultuurhistorisch waardevol

Een cultuurhistorisch waardevol of beeldbepalend pand is net even iets anders dan een gemeentelijk monument. Bij een cultuurhistorisch waardevol pand willen we er vooral voor zorgen dat de gevels van een gebouw of huis hetzelfde blijven. De binnenkant mag gewoon verbouwd worden. Dat is bij monumenten niet altijd het geval.

Voorbeelden van beeldbepalende panden in onze gemeente zijn het voormalige Brewinc in Doetinchem (nu o.a. de bibliotheek), het parochiehuis in Wehl of de Martinusschool in Gaanderen.

Benieuwd welke panden op de lijst staan? Vanaf vandaag (14 september) kunt u de lijst bekijken op doetinchem.nl/cultuurhistorie onder "Bebouwing in het stedelijk gebied.