De woningmarkt staat in heel Nederland onder druk. Dat is in Doetinchem niet anders. Wat is de wereld veranderd, in een paar jaar tijd! Toen ik in 2014 in Doetinchem kwam wonen was er een groot aanbod aan huizen. We zaten in de nadagen van de economische crisis.

Als gemeente hebben we maar heel weinig invloed op de markt. Maar we doen wat we kunnen. In totaal hebben we plannen voor 1.500 nieuwe huizen, voor alle doelgroepen. Op gemeentelijke en particuliere grond. Starters tot en met senioren. Dan praat je over Iseldoks, Wijnbergen De Kwekerij op De Hoop. Maar ook Heideslag en Fokkenkamp in Wehl en de omgeving van de voormalige Sint Augustinusschool in Gaanderen.

We omarmen bijzondere woonvormen. Zo zijn we in gesprek met een groep mensen die ‘tiny houses’, kleine huisjes, wil bouwen op De Kwekerij. En er is een plan voor twaalf starterswoningen bij de nieuwe Lidl aan de Keppelseweg. We versoepelen ook de regels voor woningsplitsing in het buitengebied. Natuurlijk beoordelen we alles inhoudelijk: zijn de nieuwe huizen gasvrij en duurzaam? Dragen ze bij aan de kwaliteit van de omgeving?

Toen we nog in de krimpstatus zaten zeiden we bijna per definitie ‘nee’ tegen bouwplannen. Nu is de modus alweer een tijdje: ‘Ja, tenzij’. Kamerverhuur is onder voorwaarden toegestaan, met een hospita. Iemand met een groot huis die een kamer over heeft om te verhuren mag dat onder de nieuwe regels doen.

Verder werken we aan een transformatieloket. Wie winkels of kantoren wil ombouwen tot wooneenheden kan bij ons terecht. Die nemen we bij de hand. Wat zijn de uitdagingen, waar loop je tegen aan? Het zijn vaak de mooiste locaties, waar mensen heel graag willen wonen. Een probleem waar we mee worden geconfronteerd is: waar halen we de planologen en gespecialiseerde ambtenaren vandaan die bouwplannen beoordelen? Gelukkig heeft de gemeenteraad in de begroting voor volgend jaar hiervoor extra ruimte opgenomen.

Op initiatief van de provincie Gelderland is een klasje gevormd waarin mensen worden opgeleid voor dit specialistische werk. Daar zijn wij bij aangehaakt. Als je bij ons digitaal een bouwplan indient krijg je een disclaimer onder in beeld. Met de mededeling: het kan even duren voor uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Dat is precies wat je niet wilt. Maar het is onvermijdelijk, er is momenteel meer werk dan onze ambtenaren aan kunnen. Ze werken keihard, maar het is niet bij te benen. Heel vervelend, maar als dat de situatie is kun je er maar beter open over zijn.

Toch is het nog steeds goed wonen in Doetinchem. Dat blijkt wel uit de laatste woon- en vastgoedmonitor in de Achterhoek: we scoren een 8-. Mijn ambitie is om dat rapportcijfer minimaal zo te houden, ook als we naar 70.000 inwoners groeien in 2036!