“Echt heel makkelijk! Hier gaan wij vaker gebruik van maken.” Claudia Bosveld en haar man Roy van Akkeren  uit Doetinchem wilden afgelopen december naar de kerstmarkt in Oberhausen, een gezellig uitje in de kersttijd. Maar hoe erheen? De trein bleek te omslachtig en weinig flexibel. Toen herinnerde Roy zich ineens de Greenwheels-deelauto die sinds kort bij station Doetinchem staat. Een succes.

Een deelauto is goedkoper

Claudia: “Perfect voor ons. Mijn man werkt voor zichzelf en de auto staat op naam van zijn bedrijf. Het is erg duur om de auto ook privé te gebruiken. Vanwege mijn chronische ziekte maken we maar een paar uitstapjes per jaar. Dan is het veel goedkoper om een deelauto te gebruiken.”

En de deelauto is niet alleen interessant voor mensen zonder privéauto, vindt Claudia. “Ik zou het iedereen aanraden. Ook gezinnen met auto, die op sommige dagen een extra auto kunnen gebruiken.”

Reserveren is gemakkelijk

En niet alleen vanwege de kosten. Het reserveren ging heel gemakkelijk, volgens Claudia: “Je meldt je aan via de website en reserveert de dag en tijd. De auto kun je openen met een app. Als je terugkomt hoef je niet te tanken. Dat wordt voor je gedaan. Het verhuurbedrijf regelt ook een schoonmaak, zodat je de auto altijd netjes meekrijgt.”

Meer delen, meer groen

“Veel auto’s staan de hele dag stil voor de deur. Dat is zonde”, vindt Sanny Biemans. Zij is beleidsmedewerker verkeer bij gemeente Doetinchem en moedigt het delen van auto’s aan. “Ook hebben al die auto’s een parkeerplek nodig. Als we vaker een auto delen worden de parkeerproblemen minder. En er komt meer ruimte voor groen in de straat.”

Auto huren van een andere inwoner

Er zijn ook platforms waarop inwoners hun auto te huur aanbieden, zoals SnappCar en Lynk & Co. Sanny verhuurt daar ook haar eigen auto. “Onze auto heeft een trekhaak, dus hij wordt regelmatig gehuurd door mensen die even iets weg willen brengen of ophalen met een aanhanger.” Ze ziet dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in autodelen. “Dus ga eens bij jezelf na hoeveel je je (tweede) auto eigenlijk gebruikt. Misschien is af en toe een deelauto huren wel dé uitkomst voor jou.” 

Er staat een Greenwheels-deelauto bij het station, en een op de parkeerplaats bij winkelcentrum De Bongerd. Wil je weten welke andere deelauto’s je in Doetinchem vindt of wil je zelf je auto aanbieden? Kijk op www.doetinchem.nl/duurzame-mobiliteit voor de mogelijkheden.