Groen in de gemeente is belangrijk. Denk aan vermindering van wateroverlast, verkoeling wanneer het warm is, de biodiversiteit en nog meer. Maar, het ziet er ook gewoon fris en vrolijk uit. We spraken Ecoloog David Brouwer. Hij woont op de Veentjes in Doetinchem en toverde de saaie tegels bij zijn voordeur om tot een geveltuin. David vertelde ons er uitgebreid over:

‘’Het idee om een geveltuin te creëren kwam in begin 2022, toen tijdens hevige regenbuien het water letterlijk tot aan mijn voordeur stond. Vanwege de donkere kleur van de tegels werd mijn tuin ook erg heet tijdens de zomer. Die hitte straalde uit richting mijn woning. Om die redenen besloot ik om, met toestemming van Cees-Jan de Rooij en Yann Horstink van de Gemeente Doetinchem, een aantal tegels eruit te halen en een geveltuin op te starten. Vanwege mijn beroep als ecoloog moest de geveltuin ook écht een bijdrage leveren aan de Nederlandse biodiversiteit (die op dit moment een flink steuntje in de rug kan gebruiken).

In mijn kleine geveltuin staan nu meer dan 100 soorten planten. Deze planten heb ik zelf geplant, ingezaaid of ze zijn vanzelf aan komen waaien. Van de meer dan 100 soorten is 85% inheems (van nature in NL voorkomend). Enkele toppers zijn: beemdkroon, boerenwormkruid, gewone rolklaver, knoopkruid en slangenkruid. Het voordeel van inheemse planten is dat deze al perfect zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat en daardoor goed tegen droogte en nattigheid kunnen. De overige 15% bestaat uit fraaie en langbloeiende uitheemse soorten zoals lavendel, stijf ijzerhard, venkel en loodkruid. Variatie hierin is het sleutelwoord.

In één jaar tijd nam ik bijna 200 soorten flora en fauna in de tuin waar. Vogels, zoals de merel en de huismus, halen insecten in mijn geveltuin. Ook zie ik veel soorten bijen in de tuin. Kortgeleden zag ik een kolibrievlinder in de lucht zweven, een spectaculair gezicht! Als je wat voor vlinders wilt doen, kijk dan niet alleen naar nectarplanten voor de volwassen vlinders (zoals de veelgebruikte vlinderstruik), maar vooral ook naar planten waar de rupsen van kunnen eten. Want zonder rupsen geen vlinders. Inmiddels leven er meer dan 30 soorten wantsen, maar ook veel soorten spinnen zoals de felgekleurde wespspin in mijn geveltuin. Door de grote hoeveelheid spinnen in mijn tuin heb ik in mijn woning geen last van muggen en vliegen.

Ik gebruik geen gif, omdat de natuur het gratis en voor niets oplost en ik deze voordelen met gif alleen maar tegenwerk. De wateroverlast is ook opgelost. Bij stevige, zomerse regenbuien infiltreert het water in de bodem van mijn tuin, waardoor natte voeten verleden tijd zijn.

Het is maar 10 vierkante meter aan grotendeels inheemse vegetatie, een kleine moeite, maar een groot verschil voor de biodiversiteit maar vooral ook voor mijzelf.’’