De gemeente Doetinchem kent veel geschiedenis. Dat ziet u ook terug als u over straat loopt. Kijk maar eens om u heen: u ziet monumenten zoals de Walmolen, het oude postkantoor of ’t Gevang in de stad. Of ’t Onland en de Kelder in het buitengebied. Maar in de gemeente Doetinchem staan ook andere panden die veel geschiedenis met zich meedragen.

We nemen u mee in de geschiedenis van deze panden

Om het uiterlijk hiervan te bewaren, hebben we ze op een lijst verzameld. U mag aan het uiterlijk van deze zogenaamde cultuurhistorisch waardevolle panden niet zomaar iets slopen. Ze herinneren ons namelijk aan vroeger en staan voor een belangrijk stukje geschiedenis.

In die geschiedenis nemen we u graag mee. Iedere twee weken duiken we in het verleden en staat een ander cultuurhistorisch waardevol pand centraal. 

Station Doetinchem

De omgeving rondom het station is in de afgelopen jaren flink veranderd. Bijvoorbeeld het vernieuwde busstation, het grotere perron en de fietspaden eromheen. Maar het kleine stationsgebouwtje heeft toch alweer 40 jaar ongeveer hetzelfde herkenbare uiterlijk. Ook de unieke binnenkant, waar nu lunchroom AlekSander zit, brengt u weer een beetje terug naar vroeger. En wat een nostalgische foto, hè?

Er staat al sinds 1884 een stationsgebouw op het station Doetinchem

Toen opende de spoorlijn Zevenaar-Winterswijk. Maar dat is niet dezelfde als die er nu staat: in 1983 kwam voor het oude stationsgebouw een moderner gebouw in de plaats. En die staat er nu nog steeds. Niet iedereen vindt het stationsgebouw even mooi, maar herkenbaar is het wel!