De gemeente Doetinchem kent veel geschiedenis. Dat ziet u ook terug als u over straat loopt. Kijk maar eens om u heen: u ziet monumenten zoals de Walmolen, het oude postkantoor of ’t Gevang in de stad. Of ’t Onland en de Kelder in het buitengebied. Maar in de gemeente Doetinchem staan ook andere panden die veel geschiedenis met zich meedragen.

Grutstraat 3

Het stadswoonhuis in Doetinchem is een belangrijk onderdeel van de historie in de Grutstraat. Het prachtige pand, zoals we dat nu kennen, kwam tot stand in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het pand valt op door de vele versieringen aan de gevel en ramen. Komt u erlangs, sta dan vooral eens stil bij het stucwerk rondom de raamkozijnen.

Broers Ketjen maakten er hun huis van

In het begin van de negentiende eeuw woonde Hendrik Ketjen, een Officier ter Zee, in het pand. Na Hendrik Ketjen, werd zijn broer Carel Ketjen de nieuwe eigenaar van het huis. Carel was likeurstoker; een beroep dat in die tijd een belangrijk ambacht was. Likeur was namelijk een luxeproduct, waardoor omstanders de producent zagen als een persoon met toenemende rijkdom en welvaart.

Het pand werd een plek om te werken

In 1951 werd het pand niet alleen een plek om te wonen, maar ook om te werken. Tandartspraktijk Hut maakte er namelijk een werkplaats van. Na 1967 voegde het woonhuis samen met het bankgebouw van ABN AMRO ernaast. Hierdoor verdween de dakkapel aan de straatzijde.

Van een discotheek tot een mode warenhuis

Begin 2000 vonden er verschillende uitgaansgelegenheden hun plek, waaronder discotheek Vergane Glorie. Tegenwoordig is het pand in gebruik door warenhuis Mooi Ben Jij. De plek pal naast de Catharinakerk en het rijkversierde uiterlijk maken het pand een opvallende verschijning in het centrum van Doetinchem.