De gemeente Doetinchem kent veel geschiedenis. Dat ziet u ook terug als u over straat loopt. Kijk maar eens om u heen: u ziet monumenten zoals de Walmolen, het oude postkantoor of ’t Gevang in de stad. Of ’t Onland en de Kelder in het buitengebied. Maar in de gemeente Doetinchem staan ook andere panden die veel geschiedenis met zich meedragen.

We nemen u mee in de geschiedenis van deze panden

Om het uiterlijk hiervan te bewaren, hebben we ze op een lijst verzameld. U mag aan het uiterlijk van deze zogenaamde cultuurhistorisch waardevolle panden niet zomaar iets slopen. Ze herinneren ons namelijk aan vroeger en staan voor een belangrijk stukje geschiedenis.

In die geschiedenis nemen we u graag mee. Iedere twee weken duiken we in het verleden en staat een ander cultuurhistorisch waardevol pand centraal. 

Bioscoop in de Hamburgerstraat

Kijkt u wel eens naar boven als u door de Hamburgerstraat loopt? Dan is het groene gebouw aan het begin van de straat u vast al eens opgevallen: hier zat vroeger de eerste bioscoop van Doetinchem. De oude bioscoop brengt ons terug naar de tijd na de Eerste Wereldoorlog. Film, cultuur en ontspanning werd steeds belangrijker en dat zag je terug in het centrum van steden. De bioscoop van de keten Luxor vestigde zich in 1919 in Doetinchem.

De oude bioscoop overleefde de bombardementen in 1945

Een groot deel van de binnenstad deed dat niet. De bioscoop is een zeldzame, tastbare herinnering aan het interbellum (de tijd tussen de twee wereldoorlogen) dus. Ondanks dat het gebouw in de tussentijd veranderde (het werd bijvoorbeeld groen geverfd), is de oude bios nog goed te herkennen. Kijkt u mee?

De luxor-bioscoop in 1919
Het gebouw in 2023