Maak samen nieuwe natuur in de Wehlse Broeklanden

Tijdlijn 't Knapperslag

Een natuurgebied kan niet per vierkante meter worden ingericht. Een poel kan bijvoorbeeld niet voor de helft worden aangelegd omdat er nog niet genoeg vierkante meters zijn verkocht. De inrichting van Buurgrond Knapperslag gebeurt daarom in fases. Zodra er genoeg vierkante meters zijn verkocht, kan een deelgebiedje worden aangelegd. Op deze pagina wordt u hiervan op de hoogte gehouden.
 

November 2017

In november vond weer een Natuurwerkdag plaats. Met 10 mensen een ochtend druk bezig op 't Knapperslag met het verwijderen van opslag van de els en wilg. Tevens zijn er boompalen verwijderd en is er beschoeiing verwijderd rond de bomen. Meer over de werkdag is hier te lezen.


 

Oktober 2017

Deze maand vond de Knapperslagcross weer plaats in samenwerking met ARGO Atletiek.. De derde editie was weer een groot succes met veel enthousiaste deelnemers. De Pitch & Putt waren weer ook dit jaar ons uitvalsbasis. Verder werd deze maand een mooie picknickbank geplaatst op ons terrein. Nu kunnen de wandelaars en fietsers even rust nemen in onze informatiecirkel.


Foto: Picknickbank op 't Knapperslag
 

November 2016

Landelijke Natuurwerkdag op 't Knapperslag. Samen met vrijwilligers bezig geweest met het opschonen van het terrein. Opslag van elzen verwijderd. Wanneer dit niet gedaan zou worden, wordt het perceel een groot bos. Langs de Vogelstraat kiezen wij voor poelen gericht op amfibieën. Elzen krijgen straks elders op het terrein volop de kans om uit te groeien tot grote bomen.


Foto: Uitdeelpunt Natuurwerkdag
 

Mei 2015

Mei is de maand waarin de flora weer opfleurt. Planten komen terug en in bloei. Dit is het tweede voorjaar dat het vergraven deel kans krijgt om te groeien. De houtwal kleurt mooi groen en doet het goed. De geplante lindebomen slaan aan. Op eentje na. Die heeft het niet overleefd. Ook de zwarte populier doet goed zijn best. Rondom het terrein heeft BmN nestkasten opgehangen en deze zijn goed bezet.


Foto: Jonge vogels in nestkasten langs Wehlse Beek
 

Februari 2015

De winterperiode is geschikt voor aanplant van bomen en struiken. Deze maand heeft BmN bezoek gehad van drie studenten van het AOC-Oost MBO. Zij hebben werkzaamheden verricht die bestonden uit het uitvoeren van herstelwerkzaamheden en het planten van een hakhoutbosje. 


Foto: Herman Nijhof helpt een handje mee met aanplant van lindebomen.
 

December 2014

Met het nieuwe jaar dat weldra zal gaan starten heeft Buur maakt Natuur een aanleg- en onderhoudsplan opgesteld. Dit plan beschrijft het beheer en de ontwikkelingen voor 2015 en in de verdere toekomst. Meer informatie over het plan is hier te vinden.


Foto: Onderdeel van het aanleg- en onderhoudsplan.
 

September 2013

Op 7 september beleefde Buur maakt Natuur haar eerste Burendag. Door wethouder Peter Drenth werd onder toeziend oog van 30 buren het eerste stuk natuur geopend door ludieke plaatsing van een insectenhotel. Sander Turnhout van Sportschool Openlucht doopte een poel om tot 'Openluchtpoel'.

Wethouder Peter Drenth installeert met houten slagen een insectenhotel
Foto: Wethouder Peter Drenth installeert met houten slagen een insectenhotel
 

Augustus 2013

Op maandag 26 augustus zijn de werkzaamheden op buurgrond ’t Knapperslag volgens planning gestart. Na een zomer voorbereiden, het regelen van de procedures en ontheffingen dor de gemeente, is de schop eindelijk de grond in gezet. Precies één jaar na de oprichting van Buur maakt Natuur zal het eerste stukje natuur beetje bij beetje werkelijkheid en zijn vorm te krijgen, en wij houden u daarvan op de hoogte!

Aanleg van het eerste deel natuur
Foto: De eerste stuk natuur wordt aangelegd!
 

Juli 2013

In week 27 waren klassen van basisschool de Plattenburg op de Huet door Buur maakt Natuur uitgenodigd om te gaan speuren naar waterleven. Verspreid over drie ochtenden kwamen leerlingen naar buurgrond ’t Knapperslag waar in de Wehlse Beek werd gevist met schepnet en met resultaat. Een grote verscheidenheid aan waterleven werd door de kinderen uit de beek geschept en nauwgezet bestudeerd.

Speuren naar waterleven
Foto: Speuren naar waterleven
 

Juni 2013

Buur maakt Natuur heeft een tweede prijs behaald in de Pluk van de Petteflet Natuur en Landschapsprijs 2013. Dit werd afgelopen zondag, 2 juni, bekend gemaakt in de live radio-uitzending van Vroege Vogels. De eerste prijs ging naar de 19-jarige Jelle Medema uit Groningen met zijn idee voor de “makkelijke moestuin”.

BmN aanwezig bij prijsuitreiking Vroege Vogels
Foto: BmN aanwezig bij prijsuitreiking Vroege Vogels
 

Mei 2013

Buur maakt Natuur genomineerd voor de landelijke finale van de Pluk van de Petteflet Natuur- en Landschapsprijs. Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt. Op 23 mei zijn bij Buur maakt Natuur radio opnamen gemaakt en uitgezonden op 26 mei. Tijdens deze opnamen heeft een schoolklas van de Plattenburgschool uit de Huet Hasselbramen geplant. Stemmen kan tot 1 juni.

Hasselbramen planten
Foto: Aanplanten Hasselbramen
 

April 2013

Procedures worden opgestart voor ontwikkeling van het eerste deel nieuwe natuur op buurgrond 't Knapperslag. Lees het volledige nieuwsbericht hier.
 

Maart 2013

Door Stichting Staring Advies te Zelhem werd Buur maakt Natuur opgedragen aan de Gelderse Natuur en Milieufederatie voor de Gelderse Pluk van de Petteflet Natuur- en Landschapsprijs 2013. Geheel verrast werd BmN als winnaar gekozen en ontving een cheque ter waarde van 250 euro. Lees meer in het Nieuwsbericht.


Foto: Gelderse Pluk van de Petteflet Natuur- en Landschapsprijs 2013
 

Januari 2013

De winter is in de Achterhoek aangekomen. De eerste sneeuw weet buurgrond Knapperslag te vangen in een fraai wintertooi. Dat nodigde ons uit een aantal foto’s te maken. Lees meer in het Nieuwsbericht.


Foto: De eerste sneeuw op Knapperslag, 16 januari 2013
 

December 2012

Buur maakt Natuur ontvangt een Groen Dichterbij waarderingsbijdrage ter waarde van 350 euro voor realisatie groene elementen op 't Knapperslag. Deze gelden zullen in 2013 besteed worden aan groenaanplant. Lees meer in het nieuwsbericht.
 

November 2012

Terwijl buurgrond Knapperslag langzaam de winter ingaat. Heeft Buur maakt Natuur op vrijdag 2 november namens de eerste deelnemers een cheque ter waarde van 5.000 euro uitgereikt. Deze overhandiging gebeurde tijdens vergadering van de Commissie Wehlse Broeklanden. Lees meer in het nieuwsbericht.
 

September 2012

Vanaf half augustus ligt het perceel er braak bij. Met de inrichting kunnen wij pas starten als er voldoende ‘buren’ zijn die deelnemen aan het project . De inrichting zal eveneens in fases plaatsvinden. Het eerste deel dat straks ingericht gaat worden is deelgebied ‘Plas-dras’. In loop van september is het perceel bewerkt en ingezaaid met gras. Het bestuur heeft voor gras gekozen om het terrein een keurig aanblik te geven. Dit gras stellen wij ter beschikking aan een agrariër of hobby boer in de omgeving. De opbrengst komt ten goede aan natuurrealisatie op Knapperslag!


Foto: De eerste grassprieten komen boven de grond, 30 september 2012
 

Augustus 2012

Half augustus was het gerst rijp voor de oogst en is het door een plaatselijk bedrijf gedorst. Na de oogst is op 17 augustus ons Buur maakt Natuur projectbord geplaatst. Tijdens de officiële opening van Buur maakt Natuur op 25 augustus hebben de eerste deelnemers hun gronden uitgezet. De door de deelnemers uitgezette piketten en linten hebben er 2 weken gestaan eer ze weer verwijderd werden.


Foto: Projectbord Buur maakt Natuur op Knapperslag met uitgezette vierkante meters grond, 26 augustus 2012
 

Juli 2012

Op perceel 't Knapperslag stond in de zomer van 2012 nog gerst. Dit gewas gaf het terrein vooral op een zonnige zomeravond, in het wegzakkende zonlicht, een fraaie goudgele kleur. Met uw hulp zal na verwachting rond begin 2013 het eerste deelgebied van buurgrond Knapperslag worden ingericht. Dit betreft deelgebied ‘Plas-Dras’ langs de Vogelstraat.


Foto: Buurgrond Knapperslag met aanplant van Gerst, 12 juli 2012

DOE MEE

 • Voor € 6,- m2

 • 100% besteed

 • Snel resultaat

Zij doen al mee!

 • Ida Spronk
 • Hans Legebeke
 • Huub Ploegmakers
 • Sander Turnhout Promotie
 • Hr. en Mvr. van Strien & van Strien- van Liempt.
 • Lutske Jepma
 • Anna van der Bruggen
 • Joop Bokhove
 • Sité Woondiensten
 • Marco van der Wagt

Alle deelnemers
't Knapperslag


Alle deelnemers
De Watertap