Met een plan van aanpak tot 2030 gaat gemeente Doetinchem aan de slag met het thema circulaire economie. Doetinchem sluit aan bij de landelijke ambities: in 2030 naar 50% circulariteit en in 2050 een volledig circulaire economie. Hiervoor staan communicatie en samenwerking centraal. De gemeenteraad neemt in juni een besluit over het plan van aanpak.

Wethouder Henk Bulten: “We hebben al mooie successen kunnen vieren binnen dit thema. Denk aan het terugdringen van het restafval met maar liefst 36% per inwoner en woningbouwproject De Kwekerij waar meer dan 70% van het gebruikte materiaal biobased is. Maar onze ambities én de urgentie liggen hoog. Daarom hebben we een plan van aanpak gemaakt om samen met ondernemers en inwoners van Doetinchem volop aan de slag te gaan. We nemen ook stappen binnen onze gemeentelijke organisatie. Zo bekijken we het hele traject van productie tot einde levensduur van een product om bewuste en herbruikbare aankopen te doen.”

Naast de eigen organisatie kijkt Doetinchem ook naar samenwerking met woningbouwcorporaties, buurgemeenten, voedselproducenten en ondernemers. De groei van de markt in circulaire gebiedsontwikkeling wordt aangemoedigd. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare, herbruikbare en lokaal geproduceerde bouwmaterialen. Op sociaal vlak ondersteunt Doetinchem initiatieven die het delen en hergebruik van goederen bevorderen. Dat versterkt de sociale verbondenheid en geeft meer mensen toegang tot hoogwaardige producten. Ook gaat er aandacht uit naar de voedsel- en landbouwsector en naar circulaire bedrijventerreinen.

Circulaire economie

Een circulaire economie is een economie zonder verspilling. In een circulaire economie worden spullen die nu nog als afval worden gezien, hergebruikt. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. Daarom wil het kabinet dat de economie in 2050 volledig circulair is. Het tussendoel is in 2030 het verbruik van nieuwe grondstoffen te halveren. Doetinchem volgt deze ambities.